Новини

Достойна българска следа на Lavazza Barista Challenge 2024

"Бакхус" 08 май 2024, 14:19
Мартин Джаферов - българинът, който показа талант и високо ниво на професионализъм, представяйки държавата ни на второто издание на международните финали на Lavazza Barista Challenge 2024

Вятърът на пролетта ни отведе до Торино - романтичен, елегантен, с аромат на кафе. Поканата дойде от Lavazza, а поводът бе участието на Мартин Джаферов - българинът, който показа талант, артистизъм и високо ниво на професионализъм, представяйки държавата ни на второто издание на международните финали на Lavazza Barista Challenge 2024.

Мартин Джаферов се класира за финалите, след като спечели първо място на националното бариста състезание в София през ноември миналата година, където в два кръга най-добрите български майстори на кафе показаха уменията си и непоколебимата си страст към изкуството в порцеланова чаша. Скромността на талантливия бариста, в комбинация с труда и таланта му, спечелиха критиците и го изпратиха в Торино, където на 17 април в централата на Lavazza се състезаваха най-добрите баристи от 12 държави от Европа, Африка и Азия.

"Професията на бариста става популярна след 2000 г., като стимулите за развитие на професионалистите в тази сфера идват от потребителя и промяната в нагласата му. Качеството на кафето също играе съществена роля за растеж на тази сравнително нова професия. Да приготвиш кафе не е просто да натиснеш едно копче и да чакаш чашата да се напълни с кофеинова течност. Кафето не е просто размътена вода, то е страст", споделя Дионисис Мустис, оперативен мениджър на Lavazza и член на журито. По думите му има много конкретни изисквания и критерии, на които трябва да отговорят победителите, но лично него един състезател би го спечелил с душата си, със страстта и желанието си да изумява и завладява, с изразената чрез кафето креативност и енергия.

"За мен няма такова нещо като перфектно кафе. След толкова години консумация вкусовете ми са се променяли десетки пъти, но бих казал, че всичко зависи от момента и от това с кого го споделяш. Може да съм на върха да планината и да пия разтворимо кафе, но в този миг именно то ще е перфектното", казва още Мустис.

По време на финалите в Торино Мартин Джаферов впечатли не само журито, но и всички в залата със своята артистична презентация, комбинирайки двете неща, които го вдъхновяват всеки ден - кафето и музиката. Той избра класическа музика за свой акомпанимент, като смеси традициите с нова интерпретация на кафето. Към задължителния бленд "La Reserva de iTierra! Cuba" той добави просеко, сироп от ягода, сок от грейпфрут и битер бадем, докато презентираше в ритъма на музиката.

След като журито се потопи в света на ароматите и вкусовете, резултатът беше обявен няколко часа по-късно на галавечеря в централата на Lavazza. Амар Таманг от ОАЕ стана шампион на второто издание на международния финал. Но ако има нещо, което събитието ни доказва, то това е, че талантът не познава граници.

Виталис Панайотис от Гърция зае второто място с невероятното си умение да превръща кафето в изкуство, а Крисчън Джейкъбс от Южна Африка спечели с отношение, презентация и силно присъствие, което го качи на третото стъпало.

Макар да не се класира на призово място, Мартин Джаферов несъмнено омая всички със своята музикална приказка за кафе и любовта си към изкуството на кофеиновата напитка. Пожелаваме му успех, да не сваля усмивката от лицето си и когато стане най-добрият бариста в света, да запази скромността и обаянието си.

Можете да се докоснете до професионализма и майсторството на Мартин, като посетите Happy Bar & Grill Landmark в Пловдив.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK