Новини

InGlobo представя Ловци на истории #6: Истории за насъщния

InGlobo 19 април 2024, 09:42

Хлябът е свещен, той е наше начало, живот и същност, той е първата ни дълга връзка с ресурсите на природата, задържайки ни на място или местейки ни на друго по пътя към това да го осигурим. Омесването на хляба е процес, който учи на търпение и разбирателство. Хлябът е продукт, способен да променя света, да очертава ценностите му и да отразява собствените ни стандарти. И е важно те да бъдат етични, повече, отколкото високи.

Няма друг обект на толкова сентенции и мъдрости, преминали през вековете. "Никой не е по-голям от хляба" - казват предците ни. Оказва се, че за хората по цял свят хлябът не е просто храна. Той е цяла култура, и то с много дълбоки корени. Тя е може би най-древната култура на планетата. Думата "хляб" има общ прародител. Хлебарите в Древна Гърция използват за изпичането на тестото глинени съдове, наричани "клибонос". При готите звученето се трансформира в "хлайфс" (hlaifs). Форми на думата се откриват и днес в речника на редица народи: нашият "хляб", руският "хлеб", на фински - leipä, на естонски - leib, в старонемския думата се произнася като "хлайб" и т.н.

В България хлябът има дълга и важна история не само като ключова храна, но и като символ на домашния уют, здравето и добрата година. Традициите ни са свързани с него и родствениците му: обредните питки, погачите и печивата. Във всеки един празник на българина и в обредността на хлябовете е скрита дълбока символика, свързана със слънцето, плодородието и нашите корени. А когато човек познава миналото си, знае кой е и не губи себе си.

Поредното събитие на InGlobo от поредицата "Ловци на истории" ни среща с хляба и хората, които познават неговата същност и пазят обичаите му. Каним ви заедно да разберем повече за превъзходството на пшеничното зърно и неговата специална природа и за хляба като продукт с любопитна биологична "архитектура" и смисъл, вплетен в обредността и обичаите на българина.

На 25 април 2024 г., в 19 ч., вратите на Event Space 2020 в София, се отварят за едно наистина уютно събитие, в което главен герой ще е Хлябът.

Какво да очаквате в поредното издание на "Ловци на истории"

В "Истории за насъщния" в дискусия с гостите на сцена в неповторимия стил на InGlobo ще открием какви истории разказва хляба. Както винаги публиката е добре дошла да задава въпроси и да се включи в разговора. Мария Жекова ще търси отговори от Свилен Класанов и д-р Иглика Мишкова на най-важния въпрос: Защото хлябът е наше начало, но и продукт, способен да променя света?

Кои са Ловците на истории?

Мария Жекова - MasterChef на България, водещ на предаването по bTV "Вкусът на България", създател на хранилището за мечти "Силивряк" в Родопите

Иглика Мишкова - етнолог и гл. ас. д-р в Националния етнографски музей - БАН

Свилен Класанов - създател на заведенията "Слънце Луна" - пекарни и ресторанти в София, мелничар и собственик на автентична работилница за хлебарство в с. Еремия, Кюстендилско

На събитието ще бъдат представени впечатляващи обредни хлябове със специфична символика, приготвени от Мария Жекова и Свилен Класанов, а всички гости ще могат да се насладят на вкусове вплетени в хлябове от различни житни култури от водещи занаятчийски хлебарници в София.

По време на събитието ще бъдат обявени и двe работилници за месене и печене на хляб с водещи Мария Жекова и Свилен Класанов.

Екипът на InGlobo ще посрещне всеки гост с напитка за "добре дошли" на входа на Event Space 2020, а на изпроводяк всеки ще може да си вземе книжка, описваща обичаите и обредността на българите през Страстната седмица, подготвена от Националния етнографски музей, и копия на архивните изображения на обредни хлябове.

Всеки закупил билет за събитието и регистрирал се на входа, ще може да участва в играта на MINI България за тестдрайв уикенд с MINI Countryman. Името на печелившия ще бъде изтеглено по време на събитието.

Станете част от поредните Ловци на истории на 25 април, 19 ч., София - Event Space 2020 (малкото НДК, бул. "България" 1)

Билети на inglobo.bg
Билети в предварителна продажба (до 24 април 2024 г.) - 45 лв.
Билети в деня на събитието и на място - 55 лв.

Събитието се организира със специалното партньорство на Национален етнографски музей - БАН и подкрепата на Mastercard и MINI Bulgaria.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK