Новини

Коктейлът на декември: яйчен пунш

Бакхус 30 декември 2021, 08:52

Идеята за рецепта за питие с яйца, алкохол и мляко със сигурност е сред по-странните приумици на човечеството, но днес коктейлът се е превърнал в емблема - заедно с греяното вино, на Коледа в западните общества. У нас е по-малко популярен, но напоследък се появява тук-таме с успешни интерпретации.

Първо е яйцето

Още през XIII век е известно, че средновековните монаси във Великобритания пият "posset": топъл ейл пунш с яйца и смокини. С течение на времето напитката си проправя път заедно с различните пуншове от мляко или вино, които често се сервират на социални събирания.

До XVII век шерито се налага като основна съставка, подсилваща яйчения пунш, който се полза за тост за здраве. Не би било коректно обаче да се интерпретира, че тогава напитката е била популярна, тъй като продуктите за нея - млякото, яйцата и шерито - са дефицитни стоки в Европа по това време. Затова и предимно аристокрацията има достъп до тях в количества, подходящи за глезотия... ако можем така да наречем сладкото празнично питие.

Когато напитката стига до Новия свят в лицето на Тринадесетте колонии, тя придобива изцяло нов вкус и популярност: ромът, който в бъдещата Северна Америка лесно получават от Карибите, е значително по-евтин от шерито, брендито, останалите алкохолни напитки и виното, които се доставят чак от Англия. И така, заедно с леснодостъпните за колониите доставки на мляко и яйца, версията на яйчения пунш с ром бързо се превръща в напитка за хора от всички класи. Империализмът носи известни ползи.

Откъде произлиза наименованието

Колкото и да е вкусно, да пиеш яйца не звучи особено благозвучно. Една от етимологичните версии твърди, че eggnog произлиза от "nog", староанглийска дума за силна бира. Възможно е и да идва от "noggin", дума за малка чаша. Друга версия приписва името на американците, които наричат всички гъсти напитки "грог" и съответно "яйце и грог" правят "яйчен ног". По времето, когато се появява в печата, думите биват смесени, за да създадат "яйчен ног".

Кога пуншът се превръща в коледна традиция

Като богата и често алкохолна напитка яйченият пунш набира популярност по време на празничния сезон в колониите и в крайна сметка в нововъзникналата страна през XVIII век - Съединените щати. По това време наздравицата за предстоящата нова година се вдига с яйчен пунш в ръка.

Всеки щат или поне регион адаптира напитката към личните си вкусове. В южните щати, например, хората предпочитат уискито пред рома. Смята се се, че Джордж Вашингтон е измислил своя собствена рецепта и че само най-смелите му гости са я опитвали. Една популярно приписвана рецепта на първия президент включва щедро количество бренди, ръжено уиски, ямайски ром и шери. Въпреки това според "Алманаха на стария фермер" (стар справочник с прогнози за времето, астрономическа информация, съвети по градинарство, рецепти и статии), в архива на семейство Вашингтон не е открита рецепта за яйчен пунш.

Eggnog в съвременния свят

С течение на времето се появяват все по-разнообразни интерпретации, във вариации с допълнителни подправки или текила, например. Не е изненадващо, че вече съществуват и рецепти за веган яйчен пунш, а питието е прието да се пие както студено, така и топло.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK