Най-добрата година за шоколада
Вече 12 месеца, в които MILLESIME е в България
Джак Ма и какаовото зърно
Основателят на Alibaba и милиардер Джак Ма доскоро беше основната причина на нашите ширини да чуваме за Хайнан - ако изобщо се споменава у нас името на островната провинция, наричана "китайският еквивалент на Хаваите". Там бизнесменът често играе голф, а климатът е благоприятен за почивка. Фактът, че се намира в най-южната част на страната (съответно е най-близо до Екватора), прави Хайнан подходящ и за друго доходоносно начинание: отглеждането на какао.
| Технологията надхитря географията |
"Made in China" върху пакет какао доскоро нямаше да можете да видите заради присъщите на Африка условия, в които то расте: високи температури и влажност, а и върху много хектари площ. Увеличеното търсене в Китай обаче води до увеличен опит за предлагане. Неслучайно Китайската академия по тропически земеделски култури се намира именно в Хайнан, като там разработват специални сортове, оптимизирани за местния климат. Те са значително по-устойчиви на болести и същевременно изискват по-малко използване на химикали при отглеждането.
Китай може да не е в състояние (засега) да се конкурира с африканските гиганти, но решаващият урок тук е упоритостта в прилагането на технологиите. През лятото на 2021 китайските какаови зърна бяха избрани сред 50-те най-добри на международното състезание Cocoa of Excellence, чиято церемония по награждаването се проведе на 16 декември, а китайското какао бе отличено със златна награда.
| Какаото ми е много по-добро от какаото ти |
Напредъкът на Китай е за сметка на пазарния дял на Гана, чиито опасения са, че по-добрата азиатска технология ще балансира иначе отличния африкански климат, нанасяйки мощни щети по ганайската икономика. И докато моментната картинка показва скромни количества от страна на китайците - към Белгия са били изнесени едва 500 кг за 2020, то потенциалът е огромен.
Нана Адуна II е потомствен фермер (семейството му е в бизнеса от над 100 години) и предприемач. Той е ключов играч на африканската какаова сцена в ролята си на главен изпълнителен директор на Ohene Cocoa, водеща компания за преработка на сурови зърна в Гана, която играе ролята на обединител на редица ферми в източните региони на страната.
Според Адуна вместо да се паникьосва индустрията трябва да се активизира и съответно да се ориентира към иновативни методи и подходи, така че да запази водещото си място на какаов производител. Китайското присъствие трябва да се разглежда като позитивно влияние - такова, което да даде необходимия тласък на африканците да инвестират в подобряването на собствения им продукт, който осигурява препитанието на 4 милиона фермерски домакинства.
| Разнообразието е богатство |
Бавният, но славен какаов успех на Китай напомня на случващото се във Великобритания през последното десетилетие. Все по-топлите лета се оказаха печеливша формула за кралството, което навлезе стремглаво в света на пенливите вина. Летвата за висококачествено пенливо вино отдавна е поставена от Шампан и ако допреди 10 години не бихме споменали в същото изречение и графство Съри, например, то днес английското пенливо вино се превръща в разпознаваема с качеството си ниша. Количествата може да не са особено големи, но репутацията на качеството им е повече от добра, имат и награди на международни браншови състезания. Редица френски къщи за шампанско инвестират в лозя в Англия (последните се увеличават двойно) - южните графства споделят сходни почви, а напоследък - и климатични характеристики, с Шампан.
Растящото присъствие на нови страни производителки в дадена индустрия, която обикновено се намира под дългогодишното влияние на монопола на една държава, е вече често срещан феномен и с напредването на технологиите и земеделските практики ще чуваме все повече за държави, които влизат като успешни играчи на чужд терен.
Най-добрата година за шоколада
Вече 12 месеца, в които MILLESIME е в България
Руби - уникален до доказване на противното
Рекламен трик или продукт, който заслужава нашето внимание. Вече пета година розовият шоколад събира полярни реакции
Отиде си създателят на тирамисуто
Няколко думи за любимия десерт, дело на ресторантьора Адо Кампеол
Какао, пич
Какво опитахме и какво научихме на втория Grand Chocolate Festival
Тъй рече Xocolatl
Шоколадът заслужава по-почтително отношение от това да се използва вместо кал в спа процедури. Той е достоен да му се издигат храмове.
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
Whisky Show Bulgaria 2025 отново събира изключителни и редки представители на уискито
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност