Новини

За два дни Варна става гурме столица на България

Бакхус 08 юни 2021, 11:46

Сезонът на фестивалите, посветени на хубавото вино и храна, е официално тук. След като миналият уикенд събра над 10 000 души за StrEAT Fest, този продължава с изложение във Варна. На 13 и 14 юни Българската асоциация на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна ще проведе деветото издание на "Фестивал вино и храна".

В рамките на фестивала всеки ще има възможността да опита виното на разнообразни български (и не само) изби, както и да вечеря в гурме зоната, наречена "Ресторантът", организирана от шеф Петър Йоргов. Първата вечеря ще бъде сътворена от гост готвачи ученици от Професионалната гимназия по туризъм във Варна, а втората - от гост готвачи от екипа на Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт. И двете менюта са авторски, с акцент върху екологично чисти продукти. Темата е "100 години Варна курортен град". Градът започва своето изграждане като курорт от национално и межуднародно значение през 1921 година, а датата е 10 юни. Тъкмо тогава е прието постановление, според което Варна става специален морски курортен град и "ще представлява една гордост за България и името му ще се носи наравно с Ница и Монте Карло". В последващите години градът затвърждава мястото си на културната и кулинарна сцена в България.

"Фестивал вино и храна" ще започне на 13 юни от 11 ч. и ще завърши на 14 юни в 21 ч., а всички почитатели на виното и хубавата храна ще бъдат посрещнати радушно и изпратени подобаващо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK