Новини

Първо издание на Фермерски пазар "Пендара"

Бакхус 10 октомври 2019, 11:44

Събота е идеален ден за пазар и в това ще се убедим по време на първия Фермерски пазар "Пендара", който ще се проведе на 12 октомври от 10 до 18 ч. на Женски пазар в София. Целта на организаторите е това да стане традиционно събитие и да се провежда всяка събота, като по този начин да подкрепи стартиращи български фермери и занаятчии. Един от основните фокуси на инициативата са иновациите на основата на националното ни гастрономично наследство.

Един от акцентите ще бъде таханът от с. Плевун, Ивайловградско, който се смиля на каменна мелница и се произвежда от стар местен сорт червен сусам. Ще намерим разнообразни млечни и месни продукти, храни на базата на плодове и зеленчуци като няколко вида пестил и зеленчукови чипсове; хлябове с квас, мед и пчелни продукти.

Платформата на фермерски пазар "Пендара" е с капацитет над 100 участника, разделени в два блока и три продуктови зони – "Плодове и зеленчуци", "Млечни и месни" и "Други храни и напитки", които ще бъде разположени на Женски пазар в пространството между улиците "Симеон" и "Кирил и Методий".

Фермерският пазар ще включва и кулинарна зона, в която ще участват ресторанти, Street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до храни без месо, без глутен и без лактоза. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъдат Андре Токев с неговия проект ORYZA и шеф Росен Чакъров с "Живодар - кулинарни истории на две колела".

Фермерски пазар Пендара предвижда и малка арт зона, както и обучения за млади фермери.

Може да следите актуалната информация за събитието на страницата на Фермерски пазар "Пендара" във Facebook.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK