TEAsting: Матчизъм в действие
Матча е легендарна, матча е модерна, но между различните матчи има един балкан разлика
Зелен рай
Зеленият чай се добива от листата на храста Camellia sinensis, които се обработват с пара, за да се предотврати процеса на оксидация необходим за получаването на черен или оолонг чай. По този начин се запазва специфичният свеж и мек аромат на напитката. По-ниското съдържание на кофеин и ползите за организма го превръщат в заместител на кафето и като допълнение към здравословния начин на живот.
Зеленият чай доказано подобрява метаболизма и намалява нивото на кръвната захар при хора с нарушена функция на панкреаса. Маслата, които се съдържат в листата на чаеното дърво подпомагат храносмилането, тъй като стимулира и перисталтиката.
В чая се съдържат и редица други важни компоненти, които носят ползи за здравето, а именно полифенолите, наричани още таини. По време на ферментацията полифенолите се оксидират и по този начин стават водоразтворими. Те са и веществата, които дават характерния вкус на чая.
Антиоксидантите пък намаляват влиянието на свободните радикали, което от своя страна влияе ползотворно на процесите в тялото ни.
От изключителна важност за приготвянето на зелен чай е температурата на водата. В зависимост от вида чай, температурата на водата, количеството чай и времето за запарване варират. Подробни инструкции винаги са написани на етикета.
Видове зелен чай
Най-добрият начин да си изберем зелен чай е като пробваме повече видове и намерим този, който пасва на вкуса ни.
Dragon well, известен още като Lung Ching или Long Jing.
Страна на произход: Китай
Характеристики: Блед есмералдовозелен цвят с лек сладникав и плътен вкус, който се запазва до няколко запарки
Gen Mai Cha
Страна на прозход: Япония
Характеристики: Лек зелен чай подходящ за ежедневна употреба. Чаят е смесен с печени оризови зърна, което му придава и характерния вкус на ядки. Идеален в съчетание с Японска кухня.
Gunpowder
Страна на произход: Китай
Характеристики: Висок клас зелен чай, чиито листа са навити на малки топченца. Китайците го наричат още Перлен чай. Тъй като топченцата са много плътно навити, вкусът на чая се запазва по-дълго време. За разлика от другите чайове този вид има доста по-плътен вкус и е подходящ за консумация следобед и също така с храна.
Gyokuro (Гьокуро)
Страна на произход: Япония
Характеристики: Висок оценяван вид зелен чай, който е известен също като Перлена роса. За добиването му, листата на растението се покриват, за да се промени фотосинтезата и по този начин самите листа остават по-крехки. Това е свързано и с по-голямото количество хлорофил, което му придава плътен зелен цвят и много богат, сладък и билков аромат.
Hyson (Хайсън)
Страна на произход: Индия или Китай
Характеристики: Жълтозелени листа, които дават много по-плътен вкус на готовата напитка в сравнение с останалите видове зелен чай.
Matcha (Мача или Матча)
Страна на произход: Япония
Характеристики: Чаят, с който се провежда чаената церемония в Япония. Направен от същите листа като тези на Гьокуро, но изсушени и смлени до много фина и ситна пудра. За получаването на напитка се разбива на гъста пяна със сладък и плътен вкус. Много подходящ за добавяне към различни видове храни.
Sencha (Сенча)
Страна на произход: Япония
Характеристики: Класически зелен чай с чието наименование се определя около 70% от износа на чай от Япония. Много ярък зелен чай с вкус на прясно окосена трева и лек привкус на солена морска вода.
Къде да ги намерим
Ocha.bg (единствените на пазара, които внасят висококачествени Гьокуро, Сенча и Матча директно от Япония)
https://ocha.bg/
Магазин "обиЧай"
http://www.teateam-bulgaria.com/
Магазин за чай "Моменти"
http://momenti.bg
Чай във фабриката
https://www.teahousesofia.com/
Когато приключим с приготвянето на чаша чай - кофеина, полифенолите и етеричните масла се смесват, превръщайки го в предизвикваща сетивата напитка, която се отразява добре на тялото и духа. Зеленият чай е почти магия, която векове наред е трупала легенди за лечебните си свойства. А чаената церемония, която я съпровожда, се превръща в един от най-ярките образи на Японската култура, познат на външния свят. И до днес церемонията по сервирането на зеления чай e запазила своята красота и тайнственост.
TEAsting: Матчизъм в действие
Матча е легендарна, матча е модерна, но между различните матчи има един балкан разлика
TEAsting: Чайовете гьокуро и кукича - листо или клонка
За приликите, разликите и очакванията от тези два различни японски зелени чая
TEAsting: Битката на сенчитe, Китай срещу Япония
Започваме чаената серия с дегустация на два основни зелeни чая, а наш гид е Адриан Кумбилиев от "Чаена къща Пловдив"
Камбаната на чаената култура
Над 400 вида чай от четири континента се помещават в 100-годишната къща в Пловдив, посветена на напитката
Търси се: Десертът на нашето време
Извитият кравай на Средновековието, сиропено-сладката диря на османските столетия, виенският привкус на следосвободителните години, металните тави с тригуни на соца.... Последните години обаче сякаш все още чакат своя характерен десерт
Чай в София
Горещото alter ego на виното. Кехлибарен и подсладен, или със сол и бито масло, чаят е преди всичко социална изява - в страните, където тази роля не е поета от ферментиралия гроздов сок.
Представиха чая Althaus в България
Колекцията чай Althaus, разработена и създадена от един от най–известните чаени специалисти в света – Ралф Янеки, вече e и у нас.
Кои са победителите от в третото издание на "Гастрономически пътеводител 2025"
Как да си направите бяло греяно вино
Световната седмица на ракъ започва
Селекция: 9 вкусни адвент календара
Първият адрес за #безценни кулинарни моменти е UNICA by priceless
Ново място | Mova Cafe