Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.
Blue is the new red
Има бяло, червено, розово, оранжево. Защо не и синьо? Миналата година шестима млади испански предприемачи, съвместно с Баския университет, създадоха синьо вино, което още от следващия месец ще атакува европейските пазари.
Създадено в северозападна Испания, Gik попада в категорията на десертните бели вина. Направено е от неназовани червени и бели сортове от лозя в Ла Риоха, Сарагоса, Леон и Кастилия-Ла Манча. Неоновосиният отенък идва от антоцианин – пигмент, който се намира в гроздовите ципи, и индиго. Бутилката е около 10 евро.
Проучването е продължило две години. Миналата година през лятото Gik излезе на испанския пазар, като продажбите ставаха през сайта на компанията - https://gik.blue/en/ Но още от юли започва износа към Франция, Великобритания, Холандия и Германия. По-далечна цел са Щатите.
Един от създателите, Ариц Лопес казва за Eater, че нито един от шестимата няма опит с вино, но всичките искали да направят нещо като малка революция в испанската винена индустрия.
Идеята за синьото е от книгата Blue Ocean Strategy от корееца У. Чан Ким, който се занимава с теория на бизнеса. В нея той обяснява как съществуват червените океани, или бизнес пазарите, пълни със специалисти – акулите, които, изяждайки по-малките риби окървавяват водата. Според него е време за връщането към сините, чисти зони на истински иновативния бизнес.
Най-високата цел на испанската шестица е да създаде поколение с по-различно отношение и подход към виното, които търсят различното преживяване. Това го прави и самата компания. На бутилките им липсват традиционните данни, които се изписват на етикетите. Има друго: към нашето вино препоръчваме суши, начос с гуакамоле, паста карбонара, пушена сьомга, заедно с музиката на James Blake, Alt J, или Minus the Bear.
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.
Сериален туризъм: как The Bear превърна ресторантите в Чикаго (и Копенхаген) в забележителности
Карлсон, който прави вино на покрива
Първото вино, дошло от лозя, гледани на върха на нюйоркски небостъргач, ще бъде готово догодина
Вино до доказване на противното
Пловдивският съдия Кирил Николов става професионален производител на вино
Виното тече, виното се променя
Подробно за глобалните винени тенденции (по Bloomberg)
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.