Храна и мир
Michelin, "бежанци" и food trucks на кулинарното "Берлинале"
Любимият ресторант на КГБ заработи отново
Московският ресторант "Арагви" на ул. "Твердска" е основан през 1938 г., в апогея на сталинските репресии. Инициативата била лично на Лаврентий Берия, който го обявил "за нуждите на НКВД". Така "Арагви" се превърнал в място, където агентите вербували или обсъждали тактиките си. По-късно, през 60-те и епохата на "Хрушчов" заведението се превърнало в най-популарното място освен за шпиони, също и за верни на режима актьори, режисьори космонавти, шахматисти.
Една вечеря струвала една десета от средната заплата в страната. Най-прочутото ястие било пиле "Арагви", запечено с чесън и ядки. "Само да споменеш пилето "Арагви", и това беше билет за "висшето" общество", спомня си 83-годишната Нели Максимова, пенсионирана преводачка, пред Франс прес. Други ястия били пелмени, пастет от херинга, хачапури – хляб с пълнеж от сирене и яйца.
След разпада на СССР през 1991 г. ресторантът е приватизиран, препродаван, и накрая затворен през 2003 г.
Новите собственици са платили 20 милиона долара за реставрацията му.
Храна и мир
Michelin, "бежанци" и food trucks на кулинарното "Берлинале"
Готвач на повикване стана бизнес хит
За една нова услуга, която пробива във Франция
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От гроздето до божеството – виното като ритуал и храна като метаморфоза
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Whisky Show Bulgaria 2025 отново събира изключителни и редки представители на уискито
Спортът и храната: ритуали на споделеност