Новини

Любимият ресторант на КГБ заработи отново

Марина Караконова 24 май 2016, 23:35

Московският ресторант "Арагви" на ул. "Твердска" е основан през 1938 г., в апогея на сталинските репресии. Инициативата била лично на Лаврентий Берия, който го обявил "за нуждите на НКВД". Така "Арагви" се превърнал в място, където агентите вербували или обсъждали тактиките си. По-късно, през 60-те и епохата на "Хрушчов" заведението се превърнало в най-популарното място освен за шпиони, също и за верни на режима актьори, режисьори космонавти, шахматисти.

Една вечеря струвала една десета от средната заплата в страната. Най-прочутото ястие било пиле "Арагви", запечено с чесън и ядки. "Само да споменеш пилето "Арагви", и това беше билет за "висшето" общество", спомня си 83-годишната Нели Максимова, пенсионирана преводачка, пред Франс прес. Други ястия били пелмени, пастет от херинга, хачапури – хляб с пълнеж от сирене и яйца.
След разпада на СССР през 1991 г. ресторантът е приватизиран, препродаван, и накрая затворен през 2003 г.
Новите собственици са платили 20 милиона долара за реставрацията му.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK