Новини

Алинеите на глада

Маринак Караконова 04 май 2016, 17:44

Мъж, осъден на глоба от 100 евро и на затвор, заради кражба на храна на стойност под 5 евро, беше върнат на свобода.
Посланието на италианско съдебно дело е повече от ясно: гражданите на тази страна не бива да гладуват. Висшият апелативен съд на Италия излезе с решение, според което "Кражбата на малки количества храна за утоляване на глада не е престъпление."
Според информацията на ВВС, през 2011 г. бездомен на име Роман Остряков направил опит да открадне сирене и салам на стойност 4,7 евро от супермаркет в Генуа. Той си платил няколкото хлебчета, но скрил останалото, което трябвало да ги превърне в сандвич в джоба си. Накрая бил хванат от охраната.

Миналата година той е бил обвинен в кражба и осъден на шест месеца затвор и глоба. Присъдата, обаче, е отхвърлена от съдията по делото във Висшия апелативен съд. В историческото решение на съда е написано: "Състоянието на обвиняемия, както и обстоятелствата, при които е бил задържан, доказват, че той е взел пренебрежимо малко количество храна в резултат на непосредствена нужда от утоляване на глад, следователно е действал при крайна необходимост."

Бедността в Италия почти се е удвоила в периода между 2008 и 2013 г. В този контекст медиите коментират, че законът не може да не се съобрази с житейската реалност, както и че правото на оцеляване превалира над собствеността, а "Ла Стампа" окачествява решението като справедливо и адекватно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK