Новини

Яко taco

Ивайло Харалампиев 04 април 2016, 16:43
Tacography

Преди много години, изтощен от работа и отчаяно мечтаещ за плаж, готвачът Рене Реджепи/неговият ресторант Noma в Копенхаген е класиран като номер едно в света четири пъти, 2010-2012 и 2014г./ оставя зимна Дания и заминава за Мексико. Свикнал със западната интерпретация на мексиканската кухня в лицето на по-близката до фастфуд текс-мекс, той се е примирил, че ще стои само на плажа и ще се храни предимно с плодове. Когато каца в град Мерида малко преди полунощ, неговият мексикански домакин го завежда в евтин "неописуем, прекалено осветен ресторант, облепен с реклами на безалкохолни напитки".

Tortillas

Още при вида на току що приготвените такос които му поднасят, той осъзнава, че те са "с нива над всичко, което бях виждал в Европа". "Винаги ще помня първата перфектна хапка, седнали на онези пластмасови столове в тропическата жега", пише Рене Реджепи в увода към книгата Tacopedia /изданието е на английски и испански, цена 25 евро/. Издателите от Phaidon казват, че тя съдържа "всичко, което някога сте искали да знаете за такос": интервюта, 250 фотографии, илюстрации. В нея са включени и сто рецепти за завитатата като плик тортиля с разнообразен пълнеж от печено месо, боб, зеленчуци и различни сосове.

Green salsa

Авторите Дебора Холц и Хуан Карлос Мена в продължение на четири години проучват всичко свързано с такос и откриват, че много подобна храна вече се е употребявала близо хиляда години преди новата ера.
Въпреки че такос са една от емблемите на мексиканската кухня, Рене Реджепи има предвид цялата кулинарна традиция на страната, когато казва, че Мексико е "спящият гигант на световната кухня".

Corn to grill

Pig

През 2010 г. мексиканската стана първата кухня в света включена в списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството.
За най-големите почитатели на мексиканската кухня Phaidon предлага Tacopedia в пакет с отстъпка заедно с още две книги: Mexico The Cookbook, "библията на домашната мексиканска кухня" с 650 рецепти и Mexico from the Inside Out от пионера на съвременната мексиканска кухня, готвача Енрике Олвера.

phaidon.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK