Полет над щъркелово гнездо
От няколко седмици откритият през 2011 г. вегетариански ресторант Cabra (от исп. коза) на "Оборище" 18 видимо се трансформира. Промяната идва първо с новото име - Nest (англ., гнездо), и продължава с нови лица, различни мебели и най-вече, различно меню, в което месото е на почит.
Концепцията за Nest e на холандеца Карел Роел, собственик на занаятчийската бира "Бял щърк".
Главното действащо лице тук, обаче, е Рене Йошида, актриса и талантлив любител готвач, която познавате от авторската й рубрика с рецепти в "Бакхус". Освен съставител на менюто в Nest, Рене е незаменим източник на идеи и настроение в заведението.
Първият прочит на менюто показва една основна разлика в посоката: ако преди водещата линия беше био и здравословно, то сега философията е soul food.
Предлагат се свински ребра, кюфтенца, пилешко бутче, но и сериозен вегетариански избор на салати и предястия, риба на месеца и ризото на месеца.
Важна подробност е, че предложенията се въртят около сезонните продукти. Ако отидете преди съвсем да се е стоплило, непременно опитайте зимното табуле и салатата с тиква.
Брускетите с пилешки дробчета, хумусът с пушен пипер и ребърцата също са в списъка на най-препоръчваните.
Обедното меню звучи страхотно, може да го следите всекидневно на фейсбук страницата на заведението.
Цените в менюто за вечеря са съвсем нормални: 5-7 лева за салата, 9-15 лева за основно.
Тук се пие вино "Боровица", а бирата, естествено, е "Бял щърк".
Винаги е интересно да се наблюдава как едно място сменя физиономията си. Превръщането на Cabra в Nest продължава. (Като клиенти бихме били признателни за повече светлина и по-удобни столове.)
В един друг контекст, плавният преход не ни донесе нищо добро. Дано тук проработи.
Nest има доставка и през bgmenu.com