Новини

Рене от пролет до зима (август)

Рене Йошида 27 август 2015, 13:22

Август месец е. Да живее Дон Домат! Аз съм щастлива и съм в кулинарния рай. По това време на годината другите храни се избутват настрани или биват задължително придружени от въпросния плод. Да, доматът е плод, както сигурно повечето от вас знаят. Освен това е умами (петият вкус освен солено, сладко, кисело, горчиво) като пармезана, водораслите, соевия сос и все неща, без които не мога и не искам да мога. Избрах да направя сос ромеско, който е испански сос и си отива с риби, меса, гриловани зеленчуци. Има печен домат и за моя още по-голяма радост - чушка, която ще изпека в чушкопек, уредът който просълзява всеки българин и го кара да се гордее като майка на отличник на родителска среща.

Моя чушкопек съм го спечелила с упорито мърморене и системен тормоз. Бях подхвърлила на съпруга ми, че искам да ми подари чушкопек и след като няколко седмици не получих желаното, започнах всеки ден да му поствам на стената във фейсбук "ИСКАМ ЧУШКОПЕК!" Така всякакви хора започнаха да му пишат и да му звънят ДА КУПИ НА МОМИЧЕТО ЧУШКОПЕК. Аз и сама можех, но си е друго да подлудиш всички около тебе, за да получиш това, което искаш. Но да се върнем обратно на нашата тема.

Няма да описвам дълго и да разказвам предварително, защото продуктите, които ще използвам за рецептите са много познати и достъпни. Ще направим панирани калмари със сос ромеско и фенел с мляко и пармезан на фурна. Фенелът е растение с определено подчертан анасонов вкус, който в нашето меню се вписва повече от чудесно.

Чувала съм да го наричат още резене, див копър,фенхел, че и феншел, като последното беше просто въпрос на необразованост или на недочуване. Използва се под всякаква форма: печен, варен и суров в салати. Може да го намерите в по- хубавите зарзавачийници, а ако нямат, помолете да ви поръчат за следващия ден. За него ще ни трябват и семки от фенел, които се намират и като резене в магазините за подправки. Калмарите най- добре да ги купите от "Метро" или от гръцките рибни магазини, за които вече сме говорили (моля, не купувайте замразени). Всъщност още не съм много сигурна дали ще са панирани или пържени в нашия случай, защото ще използваме само брашно и нишесте, но на кой му пука? Ще бъдат леки, хрупкави и сочни, а това е най- важно. И понеже съм много мила и добра, помолих Грети (барман в "Щастливото прасе") да ни направи коктейл към въпросното пиршество, с който да затворим епикурейския кръг. Та така, да запретваме ръкави и да започваме.

Панирани калмари

Продукти за две порции:

Калмари - 400 гр, почистени; може да са пипала, бейби или само туби, по ваш избор

Брашно - 1 ч.ч.

Царевично нишесте -  1 ч.ч.

Сол

Черен пипер

В по- дълбока купа смесвате брашното, нишестето, солта и пипера. Добавяте почистените калмари (ако са туби ги нарязвате на шайби по 0,5 см) и ги овалвате много добре.

В предварително загрято олио (препоръчвам да е в по-дълбок тиган, за да може да използвате повече мазнина, колкото да покрива калмарите) поставяте част от калмарите. Сложете колкото да се разпределят равномерно в тигана, без да се препълва, за да не пада много температурата на готвене и да се изпържат равномерно.
Подгответе си готварска хартия или салфетки, върху които да слагате вече приготвените калмари. Така ще се оттървете от излишната мазнина.

Сос ромеско

Продукти за 4 порции (няма смисъл да правите по- малко, защото съм сигурна, че ще сте повече от щастливи да имате в хладилника за следващото хапване)

Лешник - 50гр (класическият ромеско се прави само с бадеми)

Бадем-  50 гр

Домат - 500 гр (аз изполвах биволско сърце, може и да е розов. Важно е да е зрял)

Червена чушка – 350 гр или 3бр. по- големи, изпечени и почистени от семките и люспите

Чесън - 4 скилидки

Филия хляб - 1 бр., задължително бял

Пушен червен пипер – 1 с.л.

Оцет - 30 мл, ако намерите шери, това е истината, иначе става и с червен винен италиански

Зехтин – 80 мл

Сол

Слагате доматите с чесъна във фурната на 185 градуса и печете, докато доматът се изпече много добре, дори, докато леко се карамелизира. Изваждате и оставяте да изстине, след което почиствате от люспите. Ако нямате чушкопек, чушките може да изпечете пак във фурната или на котлон.

Задушавате ги в малка тенжерка с похлупак и почиствате от семки и люспи. Пак във фурната изпичате ядките и филията хляб, която сте намазали предварително с малко зехтин. Когато и те изстинат, слагате всичко плюс оцета, зехтина, пипера и сол на вкус в кухненския робот и о, чудо! Имаме сос.

Фенел с мляко и пармезан

Продукти за 4 порции

Фенел - 3 средно големи глави

Мляко – 1 л

Масло – 60 гр

Семки фенел - 15 гр

Пармезан - 250 гр

Сол и черен пипер

Махате външните листа и нарязвате всяка глава фенел на четири части. Слагате в тенджера или по- дълбок тиган с млякото и половината от маслото.

Около 35- 40 минути, докато омекне. Добавяте семките от фенел, солта и пипера.

Премествате фенела в тава с хартия за печене, добавяте ¼ от вече използваното мляко, поръсвате с пармезана и останалото масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачерви пармезанът. Около 20 минути. Като сервирате може да окрасите със зелените нежни тревички, които са по стъблото на растението

Коктейл "Ям калмари"

Джин – 50 мл

Захарен сироп – 10 мл

Фреш лайм -15 мл

Шартрьоз – 10 мл

Рикар – 5 мл

В по- висока чаша слагате повече лед и добавяте всички съставки. Разбърквате, като движите бъркалката по стените на чашата и в посока на часовниковата стрелка, докато се охлади всичко много добре. Изсипвате в чаша без лед и пиете бързо или бавно, кой както му се иска.

Само да вметна как се прави захарен сироп. За тази ни цел сме смесили 1,5 кг захар и 1 л вода в тенджера на котлона, докато кипне и веднага се маха. Държи се задължително в хладилник.

Толкова от мен. Целувки, прегръдки и до скоро!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK