Новини

Петъкът на австрийското вино

Ани Коджаиванова 18 юни 2015, 10:42

Отново е юни и отново едно от най-свежите и чаровни събития във винена София е Grand Austrian Tasting, ежегодната дегустация на вина от някои от най-добрите австрийски изби. Тази година тя ще се проведе за осми пореден път на 19 юни (петък) на моравата до хотел "Хилтън" между 13:00 и 20:00 часа. 

Организаторите отбелязват, че както и в България, изминалата година е била тежка за всички винопроизводители в Европа заради поройните дъждове и градушките, които унищожиха голяма част от лозовите масиви и повлияха на качеството на виното. 
Обикновено се казва, че виното се прави на лозето, но пък в подобни години се вижда и кой колко може в избата. Така тази година ще можем да оценим майсторството на 16 изби с общо над 50 вина от известните винени региони на Австрия - Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и лозята около Виена. Сред тях има и биодинамични, и занаятчийски пенливи вина.

Освен да се потопят в многоликото богатство на австрийския бял грюнер велтлинер и плодовата елегантност на ризлинга, като бонус посетителите ще могат да прескочат и до Австралия и Нова Зеландия, за да опитат награждаваните вина на Берт Саломон.

Основан през 2008 г. от Лияна Стоилова, Яна Петкова и Валтер Ватцин, Grand Austrian Tasting в България се подкрепя и от австрийската държава в лицето на Австрийския винен маркетингов борд. Изложението е продукт на решението на иначе конкуриращи се вносители и търговци да обединят усилия поне за ден в името на популяризирането на австрийската винена култура. Освен организаторът

"Държим на откритото отношение към виното, защото това не е напитка за сноби в костюми, а е за всички. Не е необходимо виното да се "разбира", трябва само да се обича. Това е и основното, което събитието предава на публиката вече осем години", пишат организаторите от "Петкова и Съдружие". 
Освен тях тази година участват и вносителите и търговците от "Авексим", "Бибендум", "Касавино", "Негосиан", "Трансимпорт", "О & В Корп". 
Входът за дегустацията е 15,00 лв.

А защо сме фенове и се впечатляваме от австрийски вина, ви припомняме ето тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK