Новини

Хумус сапиенс

Бакхус 13 май 2015, 13:01

13 май е Международен ден на хумуса. Отбелязва се от четири години насам, по идея на младия предприемач Бен Ланг, CEO на MapMe.com (карта, която показва локациите на стартиращите компании в Израел).

Как се празнува? С ядене на хумус! За ваше улеснение сме събрали на едно място местата в София, които предлагат добър хумус (някъде в менютата фигурира като хомос). И две рецепти за домашно парти.

Кадър от филма "Правете хумус, не война" на австралийския режисьор Тревор Греъм, който нарича себе си "трагично влюбен в хумуса"

Вкусове (израелска закусвалня)
Има няколко вида хумус: със зърна нахут, с тхина, с гъби, хумус фалафел и хумус шакшука (препоръчваме!).

ул. "Трапезица" 4

на входа на метростанция "Сердика"

33 гастронавта

ул. "Проф. Асен Златаров" № 14

8465333, 0879375233

www.33gastronauts.com

Anette (марокански ресторант)

ул. "Ангел Кънчев" 27

9804098, 0885139676

www.annette.bg/

Checkpoint Charly

ул. "Иван Вазов" 12

9880370, 0886577342

www.checkpointcharlybg.com

Слънце Луна

ул. "Уилям Гладстон" 18б (ъгъла с ул. "Княз Борис I")

0897094139, 0897016471

http://www.sunmoon.bg/bakery/

ХлеБар

ул. "Цар Иван Шишман" 27, ул. "Васил Априлов" 14

0897931291, 0893601317

https://www.facebook.com/hlebarh

Lavanda

ул. "Цар Иван Шишман" 12

0882249740
https://www.facebook.com/lavandarestaurant

Damasquino (сирийски ресторант)

ул. "Цар Симеон" 300, бл. 204 (на ъгъла с "Константин Величков")

0889968096

https://www.facebook.com/pages/Damasquino/1550040105252181

Soul Kitchen

ул. "Кокиче" 13

0876440003

http://soulkitchen.bg/

При Фреди

ул. "Княз Борис" 174 (на Женския пазар)

Магазин "Багдад" (и околните арабски магазини)

ул. "Цар Симеон" 100

Опакованият хумус на Vernada

http://vernada.bg/

Рецепта за хумус:

1 консерва сварен нахут, 400 гр.

2 супени лъжици сусамов тахан

Сок от половин лимон

1 скилидка чесън

2 супени лъжици зехтин

Щипка кимион

Сол на вкус

В купата на кухненски робот сложете тахана и лимоновия сок. Разбъркайте около 30 секунди само тахана и лимоновия сок - това ще помогне на хумуса да стане по-пухкав после. Оберете сместа, която е останала по стените на кухненския робот и след това добавете чесъна, зехтина, солта и кимиона. Разбъркайте за 30 секунди, оберете стените и разбъркайте отново. Изцедете нахута от консерва като запазите малко от течността - тя ще е нужна за разреждане малко по-късно. Изплакнете нахута и добавете половината в купата на кухненския робот. Разбъркайте за около минута, оберете стените, добавете останалия нахут и разбъркайте за още минута и половина - две, докато сместа стане гладка. Ако е твърде гъста, добавете 2-3 супени лъжици от запазената течност от консервата или вода. Разбъркайте отново до получаване на пухкава смес.

Сервирайте в чиния, като направите вдлъбнатина в хумуса с обратната част на супена лъжица. В готовото кладенче сипете 1-2 супени лъжици зехтин. Ако сте в настроение, запечете малка шепа кедрови ядки на сух тиган до златисто и поръсете готовия хумус с тях.

Хумусът, сервиран в ресторант "Ибрахим", Бейрут

А ето и рецептата на Отоленги. Йотам Отоленги е готвач, ресторантьор и автор на няколко изключително успешни готварски книги. Роден в Израел и понастоящем базиран в Лондон.

Отоленги

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK