36 ч. вино в Северна Македония не стигат
Вранец, кратошия и... гренаш блан: разходка из изби и лозя оже би най-добрият повод да отскочим до съседката ни за уикенда
Македонска изба взе най-голямата награда на Балканския винен конкурс 2013
Merlot Single Vineyard Reserve 2010 на македонската изба Château Kamnik е големият победител от Второто издание на Балканския винен конкурс и фестивал (BIWC) 2013, който се проведе от 16 до 19 май 2013 в Гранд Хотел София.
То грабна и трофея в категорията червено вино, а отличените с първо място в останалите три категории са:
Бяло вино: Techni Alipias (Sauvignon Blanc & Assyrtiko), 2012, Wine Art Estate, Гърция
Пенливо вино: Single Vineyard Brut 2007, Edoardo Miroglio, България
Розе: Le Photographe Rose (Grenache&Cabernet Sauvignon) 2012, Minkov Brothers, България
Десертно вино: Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007, Disznókő Estate, Унгария
Общо около 400 вина от Балканите се състезаваха в петте категории. Международното жури, председателствано от Константинов Лазаракис, единствен носител на титлата Master of Wine на Балканите, заедно с други двама MW – Кристи Кентърбъри от САЩ и Андреас Викхов от Австрия1, и още над десет винени експерти от Великобритания, Италия, Русия, Хърватска, България, Сърбия, Македония, Румъния, Турция и Унгария, оцениха вина от 11 балкански страни. В резултат 36 вина получиха златни медали (България: 16, Гърция: 6, Македония: 5, Унгария: 3, Хътватска: 2, Монтенегро 2, Сърбия: 1, Tурция: 1) или около 9% от участвалите в конкурса вина.
И докато професионалистите си вършеха работата, публиката имаше на разположение два дни за участие в богатата програма от майсторски класове, лекции и презентации, или просто да опита вината на включилите се във фестивала изби. Лятната градина на хотела бе препълнена и през целия уикенд. Като страна-домакин България бе най-силно представена, но на значително внимание се радваха и вината на чуждестранните гости от Гърция, Македония, Хърватия, Словения, Турция. Освен стойностни вина от класическите сортове, винените ентусиасти имаха възможността да се запознаят и с по-непознати местни сортове като македонския вранац, хърватския плавац мали, гръцките асиртико, малвазия или агиоргитико, турския карасакъз и др.
36 ч. вино в Северна Македония не стигат
Вранец, кратошия и... гренаш блан: разходка из изби и лозя оже би най-добрият повод да отскочим до съседката ни за уикенда
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.