Новини

Инспектори на "Мишлен" обиколиха България

Бакхус 04 август 2008, 11:00
Антон Его, кулинарният критик от филма "Рататуй"

Новината потвърждава скорошните изявления на Жан-Люк Наре, президент на "Мишлен", пред "Бакхус" . В интервю за списанието през май той каза, че "Мишлен" се придвижва на изток и гледа към нашия регион.

През целия юли група експерти на изданието, които традиционно пътуват инкогнито, са обядвали и вечеряли в столицата и извън нея в търсене на най-добрите ресторанти. Единият от инспекторите на "Мишлен" е идвал два пъти в България на предварителни проучвания и има добра представа от нивото на ресторантьорството в страната ни.

Засега взискателните експерти на френския пътеводител са намирали два основни недостатъка, за да включат България в своите издания. Единият е липсата на добри ресторанти за автентична българска кухня и особено на места, където да се опитат вкусно приготвени ястия от специфичните регионални традиции. По начало от "Мишлен" живо се интересуват от характерните продукти и техники за всяка една национална и регионална кулинария.

Друг приоритет за инспекторите от "червения гид" е шеф-готвачите да са собственици или съсобственици на ресторантите - практика, която е почти непозната в България.

"Оценката на "Мишлен" се основава на пет критерия", сподели Жан-Люк Наре в последното си интервю за "Бакхус": "Изборът на продукти, владеенето на техниките за обработка и усъвършенстване на вкусовете, личността на шеф-готвача, отразена в чинията, съотношението качество/цена и пето -постоянството. Последното означава, че не само едно, а всички фигуриращи в менюто ястия трябва да са добри, при това целогодишно."

Дали инспекторите на "Мишлен" са намерили места, отговарящи на критериите им за качество, ще стане ясно при отпечатването на следващите годишници на пътеводителя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK