
Парти за гурме ентусиасти


Ресторанти със звезди "Мишлен" отварят вратите на кухните си за една специална вечер.
Или как се забавляват едни от най-престижните готвачи след работ
Петък вечер е, дългата работната седмица е зад нас и е време да разпуснем. Чудим се какво да правим през уикенда. Разбира се, понякога ни се иска просто да се приберем вкъщи и да си легнем на дивана, но пък в такъв случай ще трябва и да си сготвим. Но не винаги ни се занимава, струва ни се по-привлекателно да се срещнем с приятели, да посетим някой нов ресторант, или пък да пийнем едно-две в новия нашумял бар. А защо не и двете?
Обичайният облик за висшата кулинария и гурме-ресторантите е изискан, по-претенциозен и задължаващ, и обещаващ експлозия от вкусове и текстури. Спор няма, че висшата гастрономия приканва клиенти от цял свят, въодушевени да опитат невиждани ястия. Въпреки това, всички тези ресторанти някак си приличат и обещаните специални преживявания се сливат, особено за тези, които са посещавали повече от няколко подобни заведения. Често ресторант със звезда "Мишлен" е избран заради специален повод, на който изисканата атмосфера и обслужване подхождат, а вкусната и необичайна храна, акомпанирана с чаша шампанско, са начина да се поглезим. Оказва се обаче, че поводът за подобно посещение може да бъде съвсем различен. Защо да не е подходящото място и за купон в петък вечер, особено за ентусиастите с изтънчено небце?
Тенденциите в кулинарния свят се променят постоянно, но една от тях добива все по-голяма популярност сред "звездните" готвачи, а именно - кухненското парти. Погледът ни в тази статия е върху високата кулинарна сцена в Швейцария, тъй като самата аз съм част от нея и бих искала да споделя наблюденията и опита си. Поради това, ще дадем за пример емблематичния петзвезден хотел "Storchen" в центъра на град Цюрих.
Хотелът е един от най-известните в града, настаняващ гости от цял свят вече повече от 660 години, прочут със събитията, които организира, както и с ресторанта си "La Rotisserie", награден с една звезда "Мишлен", под ръководството на талантливия шеф Стефан Йекел. Именно в него всяка година се провежда въпросното "kitchen party", за което билетите се изкупуват почти моментално, въпреки високата цена от 350 швейцарски франка.
Какво представлява събитието?
В този ден ресторантът отваря вратите си за специално закупили билет гости, за които вдигат завесите на кухнята си. Това е специален шанс на посетителите да видят заведението през очите на хората, посветили живота си на изкуството и индустрията. В куверта влизат неограничена консумация на храна и напитки, както и програма с жива музика и диджей. Представете си "all inclusive" изживяване, но за гурме ентусиасти. Разбира се, това е едно доста различно "all inclusive" предложение, предоставящо пирамиди от шампанско, купища черен хайвер и емблематични шедьоври на световно известни гост-готвачи. Някои от тях включват Дийтер Кошина (Villa Joya**, Португалия), Максимилиян Мюлер (Pavillon**, Цюрих), Мойзес Цейлан (Einstein Gourmet**, Санкт Гален) и др.
Как протича събитието?
Всъщност, като много естествен порядък на една петък вечер - започва се с аперитив в салона на ресторанта, където посетителите имат възможността да се запознаят с готвачите, докато опитват техните видове амюз буш хапки. Истинското преживяване започва след приключването на тази по-официална част, когато гостите са поканени в свидното убежище на майсторите - кухнята. В нея гостите са свободни да обикалят различните щандове на кулинарите и да опитват всевъзможни вкусови комбинации и текстури, коктейли и висококачествени продукти. Гост-готвачите сами подбират ястията, които най-добре представят концепцията им и глезят сетивата на посетителите. Разбира се, няма как и без нещо сладко за финал, като например десерт с кокос, личи и резене или пък със сочно манго, папая и чили.
Все пак, това събитие не случайно се нарича "кухненско парти", тъй като диджеят, диско топката и джин-тоник барът се грижат настроението да е клубно и
след обилното угощение, танците превземат кухнята. Това е и страхотен момент за гостите да опознаят професионалистите, тъй като и те са свободни да си поговорят, да потанцуват и да пийнат по питие с тях. За най-големите ентусиасти, след като официалното събитие в хотела приключи към 02:00 часа сутринта, купонът се премества в бар "Ole-ole!", в култовият нощен квартал "Langstrasse", където и персоналът посреща сутринта.
Въпреки високата цена на куверта, кухненското парти в хотел "Storchen" привлича множество посетители всяка година, а все повече ресторанти от "Мишлен" гилдията започват да организират събитието и в техните ресторанти. Това е един интересен и необичаен подход в средите на висшата кулинария, но със сигурност успешен и освежаващ. Следващия път, когато пътувате в Швейцария, или страните наоколо, и се чудите къде да се позабавлявате и изживеете нещо различно, потърсете ресторанти, организиращи кухненско парти, и заложете на него, защото няма да останете разочаровани!





