Места

72 часа в Истанбул

Александър Джурджин 24 юли 2019, 15:00

Тази статия е от посления брой на "Бакхус". В него говорим за винено-кулинарния туризъм и други истории. Вижте още какво ви очаква в страниците на нашето списание тук.

Истанбул е един прекрасен пример за останалия свят как гастрономията може да се превърне в основна движеща сила за туризма на един град. А защо не и държава. Със своята хилядолетна история на кулинарен център, в който от векове могат да се намерят всевъзможни подправки, плодове, зеленчуци и съставки, днес Истанбул е един необятен мегаполис, където добрата храна е начин на живот. Старите занаяти стриктно се предават от поколение на поколение, рецептите се пазят в семействата с любов, а уважението към ресторантьорите е високо. Това са само няколко от елементите, които превръщат най-големия град в Европа и Средиземноморието в задължителна спирка за всеки любител на храната.

Погледнат от България, Истанбул вече е много по-близо с отварянето на автомагистрала "Марица", а сривът на турската лира до рекордно ниски нива направи този иначе скъп град достъпен, а в много отношения дори евтин. Може би много от нас гледат на всичко, свързано с Турция, с лека доза недоверие (по исторически и идеологически причини) и затова ще ви предложим един тридневен гастрономичен тур на града, който, надяваме се, ще ви накара да осъзнаете колко впечатляващ е Истанбул, колко безобразно вкусна е турската кухня и колко много губим, че не се възползваме повече от близостта ни с този мегаполис.

Мащабите на града могат да са стряскащи и объркващи, но с чаша прясно изцеден сок от нар или един току-що изпечен симит приключенският дух у всеки ще се отключи. А възможностите са необятни и в това се крие красотата им. Избираме да се настаним в района на Галата, който отвъд големите туристически улици, сред малките криви улички крие множество занаятчийски магазини, ресторанти, барове може да бъде изненадващо тих, стига да знаеш къде да отидеш.

Ден 1: Pera и Galata

Пера винаги е бил един от най-интересните райони на града - тук са най-старите хотели, включително строеният като крайна спирка за Ориент Експрес "Pera Palace", с митичния си бар Mata Hari, и Buyuk Londra. Елегантните им постройки са сред добрите образци в стил рококо, в който е застроен целият хълм над Галата. Едно от големите предимства на тази модерна сега част на града е извисяването й над най-драматичната част от истанбулския пейзаж - мястото, където Златният рог се влива в Босфора. Затова и не липсват ресторанти и заведения с панорамни гледки към града. Но гледките не са единственото, което си струва да се наблюдава - животът в Истанбул е спектакъл: шумът, ароматите, хората и оборотите, с които се движи всичко, са забавление само по себе си.

8:00 ч. закуска:

Не правете грешката да закусвате в хотела, а излезте навън и наблюдавайте как градът се събужда. Колкото по-рано излезете, толкова повече интересни истории ще видите. Гостоприемно ще ви посрещнат в Bak-kal - малко заведение, което ще ви предложи всички типични турски закуски, както и отлична селекция от специално кафе, сервирано по традиционен или модерен начин. Оттам може да се разходите надолу по стръмните улички, които водят към Босфора. По път ще подминете кулата "Галата", на която е и кръстен районът неофициално и целият е осеян с разнообразни магазини и галерии, където всеки може да намери нещо интересно. Друга добра опция е Музеят за модерно изкуство. Той се намира на границата на Пера и Галата, където архитектурата става по-мащабна, елегантна и показва красотата на ерата на турския belle epoque.

12:30 ч. обяд:

Ficcin Restoran е сгушен в малка уличка, на гърба на емблематичния хотел "Buyuk Londra". В заведението рядко ще видите туристи и там ходят основно местните, които често запълват не многото маси. Причината - вкусните традиционни гозби, които представят кухнята на Североизточна Турция. Започнете със селекцията им от мезета (която се променя според сезона) - от разнообразни салати, пресни и мариновани зеленчуци, мариновани риби, разядки с патладжан и тиквички, прясно направен хляб, и задължително изберете ястие с боб, който е специалитет на заведението. Ако ви остане място, пробвайте традиционните турски пелмени manti с месо или картофи, полети с гъсто кисело мляко.

14:00 ч. Следобед:

Разходете се до Kılıçali Paşa Mahallesi и Çukurcuma - намират се на съседен хълм на Пера и се превръщат в любимо място на младите и модерни истанбулци. Там ще намерите много кафенета, книжарници и дизайнерски магазини. Едно от популярните кафенета е Kronotrop Cihangir. Срещу него се намира La Cave - специализиран магазин за вино, където може да намерите селекция от най-добрите турски вина. Тук се намира и един от най-известните и впечатляващи антикварни магазини, който специализира в килими - Alaturcahouse. Районът е изненадващо тих, което прави разходката из красивите зелени калдъръмени улички повече от приятна, с гледки към Галата и Босфора.

18:00 ч. Привечер:

Едно от най-големите предимства на Истанбул са множеството панорамни ресторанти, които са като запазена марка на града. След следобедната разходка може да се отдадете на аперитиво в Saigon Istanbul - бар-ресторант, който предлага турска и международна кухня, която може да изберете от витрината след консултация с главния готвач. От терасата се разкриват гледки към Златния рог и Босфора, както и към "Света София", "Синята джамия", "Галата" и азиатската част. Препоръчваме да отидете около залез слънце, за да се насладите както на дневните гледки, така и на нощните светлини. Може да пробвате селекция турски сирена, маслини и колбаси, комбинирани с бутилка турско пенливо вино от местен сорт.

20:30 ч. Вечеря:

На 10 минути пеша от Saigon се намира бившата централа на Османската централна банка. Днес сградата е реновирана и служи като мултифункционално пространство, в което има библиотека, галерия, а старият трезор може да бъде посетен. Но това, поради което си струва да се дойде тук вечер, е ресторантът на последния етаж. Neolokal е истанбулският отговор на софийския "Космос" - ресторант за модерна турска кухня, който си поставя за цел да пресъздаде традиционната анадолска кухня по нов и модерен начин. Шеф Максут Ашкар и екипът му повече от пет години разчупват границите и движат турската кулинарна сцена напред, като днес Neolokal влиза в редица световни класации за най-добри ресторанти. Шеф Ашкар е активен член на движението Slow Food и като такъв работи със специално подбрани продукти от цяла Турция. Винената листа пък съдържа единствено турски вина, за които сомелиерът на заведението може да ви разкаже подробно и да ви предложи подходящи съчетания. Менюто има a la carte опции, както и дегустационно меню, големината на което зависи от броя на клиентите. Сред специалитетите на заведението са бавно готвен октопод, инфузиран с лавандула и сервиран с картофена салата; телешка опашка с beğendi - едно от най-известните ястия в османската кухня - грилован и след това направен на пюре патладжан, сервиран със сос бешамел; не пропускайте да опитате и наденицата от лаврак и морски дарове, гарнирана с традиционните черни лимони от Кападокия; агнешкото също играе основна роля в менюто, било то модерен прочит - традиционните кебап или кokoreç - гриловани дреболии, към които се добавя и сърце. Вечерята тук е изживяване, помогнато от изключителните интериор и атмосфера на заведението, безупречното обслужване и невероятните гледки през френските прозорци към Златния рог. Деветстепенно дегустационно меню, съчетано с 9 вина, излиза около 400 - 500 лири (100 - 150 лв.) на човек.

Ден 2: Nişantaşı, Beşiktaş и Kadıköy

8:00 ч. Закуска:

Разстоянията в Истанбул могат да бъдат плашещо дълги, но на помощ идва Убер, който е много удобен и лесен начин за придвижване из града. Нишанташъ е един от най-модерните квартали, където са концентрирани голяма част от скъпите бутици на международните и местните брандове, както и множество магазини за дизайн. Може да започнете деня с едно бързо кафе в Ministry of Coffee - просторно двуетажно заведение, разполагащо с огромна библиотека и удобни за сядане дивани. Звездата на квартала обаче не са кафенетата, а местата за закуска или по-конкретно Cesme Bazlama Kahvalti. Това е едно от най-известните заведения в Истанбул, специализирано в традиционна турска закуска, където ще ви накарат да преосмислите значението на брънча. Още преди да влезете, ще усетите аромата на прясно изпечен хляб, а причината - на входа ще ви посрещне жена, която приготвя на място bazlama - традиционен турски плосък хляб, дал името и на самото заведение. Със сядането на масата към него ще ви сервират над 10 вида ястия и разядки. Може да опитате menemen - омлет с домати и чушки, запържени в масло; acuka - сушени на слънце домати със сироп от нар, чушкова паста, орехи, зехтин и прясна мента; каймак с мед; домашен суджук; селекция от сирена, маслини и зехтин; ще получите и бухтички с избор измежду 26 домашни сладка и конфитюри, между които е и тахан с петмез и сусам; сладкото от черници с прясно сирене също не бива да се пропуска. Напитката към закуската, разбира се, е чай, но може да поръчате и сокове от портокал или нар. Турската закуска има за цел да събере семейство и приятели на една маса, поради което традиционно може да продължи с часове.

След толкова храна разходка пеша ще се отрази добре на всеки. Освен дрехи "Нишанташъ" предлага и голямо разнообразие от магазини за храна и деликатеси, които могат да послужат като отлични сувенири. В съседство на Cesme Bazlama Kahvalti се намира Ipek hanım - малък магазин за органични продукти със страхотна селекция от сирена, млека, каймак, всевъзможни подправки, туршии, ядки. Kursat пък е магазин за висококачествен зехтин.

Разходката ви може да продължи в посока на квартала "Бешикташ", който е на 20 - 30 минути пеша. По пътя се отбийте в Minoa - триетажна книжарница с богата селекция от турски и англоезични книги на всякакви тематики, както и много специализирана литература. Ако обичате книги на кулинарна тема, то в Minoa ще се почувствате като в рая. Всяка книга може да разгледате на спокойствие в кафенето на книжарницата, където сервират и леки обяди.

Продължавайки напред, ще стигнете до сърцето на "Бешикташ" - рибният пазар, който е един от най-големите в града. Дори само кратка разходка между десетките магазинчета е достатъчно впечатляваща. Пазарът е заобиколен от още стотици други магазини, между които е и Hasanpaşa Fırını. Това е семейна пекарна от няколко поколения, където освен хля, може да си купите и разнообразни сладки и соленки за из път.

14:30 ч. Обяд:

В Beşiktaş се намира и една от спирките на фериботите, които кръстосват Босфора. Терминалът се намира пред хотел Shangri-La и докато чакате, може да се освежите с прясно изцеден сок от нар. Една от линиите на ферибота ще ви отведе в "Кадъкьой" - или иначе казано, в азиатската част на Истанбул. Пътят отнема около 30 минути и разкрива незабравими гледки към целия град. Слизайки от ферибота, ще се озовете почти моментално в оживен пазар, в сърцето на който се намира Çiya Sofrası. "Чия" е непретенциозен ресторант, където менюто се сменя всеки ден, а ястията са от различни краища на Турция. Собственикът и главен готвач Musa Dagdeviren може да се нарече кулинарен антрополог, тъй като през годините събира и съхранява редица забравени рецепти, които не може да се опитат почти никъде другаде. Ресторантът и готвачът му се прочуват из целия свят, дори преди време Нетфликс им посвети един от епизодите на пети сезон от Chef’s Table. Най-добър избор отново е да се споделят няколко ястия, за да може да се опита максимално много. А спомените и вкусовете ще останат с вас за дълго.

Не пропускайте да се разходите и из стотиците магазинчета на пазара в "Кадъкьой". Meşhur Özcan Turşu например е едно от емблематичните места за туршии в Истанбул. Задължителна спирка за десерт е и Şekerci Cafer Erol - един от майсторите на локум в Истанбул. Първото заведение отваря врати през далечната 1807 г., а днес вече пето поколение сладкари прави локум по старите семейни рецепти на няколко локации в Истанбул.

Фериботът на обратно може да вземете до Eminönü İskelesi, който се намира на пет минути пеша от Mısır Çarşısı, или Египетския пазар. Той може да се нарече вкусовата библиотека на Истанбул и там ще намерите всички видове подправки, включително тези, за които не сте и подозирали, че съществуват. Malatya Pazarı е семейна фирма от 1870 г., а второто поколение отваря магазина в Египетския пазар през 1942 г., откогато не са се местили. Там може да намерите над 10 вида червен и черен пипер, шафран, куркума, сумак, кедрови ядки и какво ли още не.

19:00 ч. Привечер:

От Египетския пазар може да минете пеша през моста Галата, за да се насладите на гледките, както и да видите десетките рибари, които са една от емблемите на Истанбул. Стигайки до Галата, вместо да се катерите пеша по стръмните улици, може да вземете фуникуляра от "Каракьой" до върха му в "Бейоглу". Точно срещу станцията в красиво реставриран вътрешен двор се намира и Akbabalı Meyhane. Често там има жива музика, а публиката е по-скоро от млади хора. Това е и идеално място за кратко аперитиво преди вечеря, като има добра селекция от местни и международни вина.

20:30 ч. Вечеря:

След тежкия и наситен с храна ден добро място за вечеря е Yakup 2 Restaurant - непретенциозна таверна, която сервира традиционни турски мезета и ястия. Изборът от предястия е огромен, но не пропускайте да пробвате хумуса с пастърма или различните разядки с кисело мляко. Компания за вечерята може да е турската ракъ - анасонова ракия.

Ден 3: Bomonti, Karaköy и Arnavutköy

9:00 Закуска:

Кварталът "Бомонти" е малък, но за сметка на това много добър пример как Истанбул се променя и развива. В реконструираната бивша пивоварна Tarihi Bira Fabrikasi е направен нов комплекс от заведения, галерия и голям хотел, където може спокойно да прекарате целия си ден. В индустриалната обстановка на Delimonti ще се насладите на модерен прочит на турската закуска. Тук акцент са сирената, месните деликатеси, пълнозърнестият хляб и голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. След закуска може да посетите галерията Ara Güler Museum, която се намира в съседство и е посветена на един от най-известните турски фотографи. Изложбите се сменят регулярно и представят уникалния поглед на Гюлер за живота в Турция.

Бомонти е пример за новото лице на Истанбул - комбинацията от лъскави жилищни комплекси и небостъргачи почти изцяло е заличила всичко, което преди е имало в квартала. Продължаващата с бързи темпове урбанизация на града означава, че има нужда от все повече и повече нови сгради за живеене, което за съжаление често е и причина старото архитектурно наследство на града да е жертва на този растеж. Между няколко високи жилищни сгради в непосредствена близост до бирената фабрика обаче е сгушен един от малкото останали спомени от стария квартал, а именно пазарът. Feriköy Pazarı в събота се превръща в голям органичен фермерски пазар, където някои от най-добрите и известни производители на плодове и зеленчуци от цяла Турция излагат продукцията си. Тук ще намерите голямо разнообразие от висококачествени био зехтини, познати и непознати био зърнени култури, патладжани, чесън, местни сортове нарове, портокали, като на много места с радост ще ви дадат да опитате, дори без да купите нещо. В неделя обаче пазарът се превръща в битпазар, където има всичко - от оригинални османски монети, мебели и изкуство до модерни и колекционерски предмети.

След обиколката може да се излегнете на удобните дивани в But First Coffee и да изпиете чаша хубаво кафе.

14:00 ч. Обяд:

За обяд може да се върнете на брега на Босфора и да отидете в Ali Ocakbaşı в "Каракьой". Пътят до ресторанта е леко странен, тъй като се намира в малка задна задънена уличка в "Каракьой", но нека това не ви обезкуражава - заведението е на последния етаж и има панорамна тераса с гледки към Златния рог, "Света Софи" и двореца "Топкапъ". Шеф Okan Akkaş си поставя за цел да промени разбирането за кебапа като евтин и нискокачествен стрийт фууд и залага на висококачествени продукти, доставени от всички части на Турция. Тук се предлагат най-разнообразни меса на скара в комбинация с традиционните мезета. Формулата на ресторанта се оказва толкова успешна, че отскоро има заведения в Лондон и Амстердам.

Следобеда може да прекарате в разходка из "Каракьой", който се превръща в нещо сходно на берлинския "Кройцберг". Кварталът е пълен с редица магазини за дрехи и дизайн, малки модерни заведения, кафенета, барове. Една от емблемите на района обаче далеч не е нова - Кaraköy Güllüoğlu. Това е първата сладкарница за баклава в Истанбул, отворена на същото място през 1949 г., но семейната история може да се проследи до първата половина на XIX век в град Газиантеп. Тук яденето на баклава е ритуал, а изборът - огромен. Друга вкусна спирка е Galata Simitçi, където ще намерите прясно изпечен симит - сусамов геврек. Разхождайки се из "Каракьой", със сигурност ще откриете още много интересни спирки, затова можете спокойно да отделите целия си следобед там.

19:30 ч. Привечер:

Два от модерните символа на Истанбул са мостовете над Босфора, които са най-забележителни вечер, когато са осветени. Кварталът "Арнауткьой" се намира посредата между двата моста и архитектурно няма нищо общо нито с мостовете, нито с Галата или стария център на Истанбул. Считан е от местните за едно от скритите съкровища на града, които все още пазят стария и по-бавен начин на живот. Историята на квартала започва като малко албанско рибно селце, което с годините се разраства и днес тук живеят много гърци, арменци и евреи, които са заселили големите цветни дървени османски вили по брега на Босфора. Може да усетите атмосферата на квартала, докато пиете лек коктейл или чаша вино преди вечеря в Arnavutköy Any Cafe & Bar. Основната причина да сте в района вечер обаче са множеството рибни ресторанти.

20:30 ч. Вечеря:

В Mira рибата и морските дарове са царе. Менюто е сезонно и се променя постоянно, спрямо улова. Част от ресторанта се намира на плаваща платформа върху Босфора, което е типично за "Арнауткьой", и създава чувството, че вечеряте на кораб. В "Мира" мезетата са рибни - като прясно направена тарама, мариновани аншоа и паламуд, октопод на тиган, пълнени миди с ориз. За основно сервитьорите ще ви препоръчат най-прясната риба, която често е направена на скара. Винената листа е също отлична, с подбрани турски вина.

  1. Bak-kal - Şahkulu Mahallesi, İlk Belediye Cd. No:4, +90 532 337 55 33
  2. Ficcin Restoran - Asmalı Mescit Mh İstiklal Cad. &, Kallavi Sk. No:13/1, +90 212 293 37 86
  3. Kronotrop Cihangir - Kuloğlu Mh., Firuzağa Cami Sk. No:4, +90 212 249 92 71
  4. La Cave - Kılıçali Paşa Mahallesi, Sıraselviler Cd. No:109, +90 212 243 24 05
  5. Alaturcahouse - Kuloğlu Mh., Faikpaşa Yokuşu D:No: 4, +90 212 245 29 33
  6. Saigon Istanbul - Evliya Çelebi Mahallesi, Sadi Konuralp Cd. 5/1, +90 212 252 88 68
  7. Neolokal - Arap Cami Mahallesi, Bankalar Cd. No:11, +90 212 244 00 16
  8. Ministry of Coffee Nişantaşı- Teşvikiye, Şakayık Sk. 4/A, +90 212 234 44 65
  9. Cesme Bazlama Kahvalti - Teşvikiye, Ahmet Fetgari Sk. No:40 D:No:40, +90 541 229 52 62
  10. Minoa - Vişnezade Mahallesi, Süleyman Seba Cd. 52/A, +90 212 236 94 52
  11. Hasanpaşa Fırını - Sinanpaşa Mahallesi, Şht. Asım Cd. No:8, +90 212 261 97 66
  12. Çiya Sofrası - Caferağa Mahallesi, Güneşli Bahçe Sk. No:43, +90 216 330 31 90
  13. Meşhur Özcan Turşu - Osmanağa Mahallesi, Güneşli Bahçe Sok. No:7, +90 216 336 37 56
  14. Şekerci Cafer Erol - Osmanağa Mahallesi, Yasa Cd. No:19, +90 216 337 11 03
  15. Akbabalı Meyhane - Asmalı Mescit Mahallesi, General Yazgan Sk. Tünel Geçidi Pasajı No:11, +90 212 251 43 38
  16. Yakup 2 Restaurant - Asmalı Mescit Mahallesi, Asmalı Mescit Cd. 21/B, +90 212 249 29 25
  17. Delimonti - Merkez Mahallesi, Birahane Sk. No:1, +90 212 296 29 29
  18. Feriköy Pazarı - Cumhuriyet Mahallesi, Semt Pazarı No:8
  19. But First Coffee - Cumhuriyet Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi feriköy fırın sk. Extanse apartmanı 5, D:9, +90 212 219 04 42
  20. Ali Ocakbaşı - Arap Cami Mahallesi, No: Kat 4, Kardeşim Sk. No:45, +90 212 293 10 11
  21. Кaraköy Güllüoğlu - Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Kemankeş Cad. Katlı Otopark Altı No: 3-4, +90 212 249 96 80
  22. Galata Simitçi - Kemankeş Mah., Mumhane Cd. 47/A, +90 212 244 77 75
  23. Arnavutköy Any Cafe & Bar - Arnavutköy Mahallesi, Bebek Arnavutköy Cd No:71, +90 212 265 32 69
  24. Mira - Arnavutköy Mahallesi, Bebek Arnavutköy Cd No:70, +90 212 265 31 31

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK