Места

Enigma на братята Адриа

Ивайло Харалампиев 13 април 2017, 10:45

Заедно с потвърждението на резервацията по интернет, клиентът получава парола за достъп до отворилия наскоро ресторант Enigma в Барселона. Въпреки средната цена от 250 евро на човек (без напитките), поне до октомври няма свободни места. Това обаче изобщо не учудва познавачите на най-добрата световна кулинария, тъй като зад Enigma стои името на най-известния готвач през последното десетилетие - Феран Адриа. Заведението е шестото попълнение в ресторантьорския проект El Barri (от каталунски – кварталът), резултат от съдружието между братята Адриа (Феран и Алберт) и друга известна сага в гастрономията, братята Иглесиас (Хуан Карлос, Борха и Педро).

За разлика от тенденцията ресторантите да публикуват менюто си на своя уебсайт, от Enigma обясняват, че не го правят защото "ефектът от изненадата е важен за нас". Те казват че така или иначе менюто доста често се променя в зависимост от наличните сезонни продукти. Въпреки умишлената "енигматичност" около конкретните ястия, най-общо казано става въпрос за около 40 малки хапки новаторска кухня. Усещането за филмов трилър се засилва от предупреждението, че гостите трябва да се явят в уречения час, "нито по-късно, нито по-рано".

700 кв. метра са разделени на пет пространства, през които гостите преминават за около два и половина часа, а едно от тях е в съдружие с френското шампанско Dom Perignon. Желанието за много специален декор води до закъснение с година от първоначално планираното. Автори на проекта са студиото RCR Arquitectes. Интериорът е замислен като "катедрала от стъкло, желязо и керамика" почти изцяло в сиво. Екип от 28 човека се грижи за 24 клиенти. Резервации се приемат за вечеря от вторник до петък, а в събота и за обяд.

Домакините не препоръчват изживяването за вегани и стриктни вегетарианци, "тъй като в момента не разполагаме с достатъчно алтернативни опции". Резервации се приемат за мининум двама и максимум шест човека. Ресторантът припомня на своя уебсайт, че не се допускат деца.

В el Barri са включени още заведенията Tickets, Pacta, Bodega 1900, Nino Viejo и Hoja Santa. Всички те са разположени близо до булевард Paralelo.

Създателите на el Barri, чието начало е през 2008г., го представят като глобален гастро проект на базата на световна кухня. Те наблягат и на развитието на концепцията от бизнес гледна точка.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK