Тенденции в бар индустрията през 2022
Индустрията отгръща нова страница с опреснен подход към преживяванията
Хайде на коктейл в 5L (ново място)
Speakeasy наричали тайните заведения, които се появили по време на Сухия режим в Щатите /1919 - 1933/. Били със замаскиран вход, влизало се с парола, говорело се тихо. Всичко това вече може да си представите нагледно в новия бар 5L. Входът му не бие на очи, външната врата е скрита като библиотека, влиза се с ключ с номер на съответната дата от месеца, музиката е тиха, дори името е забавна кодирана вариация на думата "коктейл".
Собствениците са посветили бара си на Сухия режим, защото този период е ключов за културата на коктейла. Тогава настъпва масова миграция на барманите най-вече в Европа и Куба. Освен че занесли там рецептите си, те започнали да ги обогатяват с местните напитки - коняк, джин, ром, текила. Това е и рождението на големите класики при коктейлите. Освен това е много подходяща тема за къщата, в която 5L се помещава: със своите сто години тя е свидетел на епохата.
Барът е разделен на 5, буквалнво, L-а: library е библиотеката при входа, lavatory с масата с вградена вана е абсолютна възстановка на това как алкохолът се държал така, че ако влязат полицаи той моментално да изчезне в канала, lounge е пространството с масите, local е барът, срещу който може да видите оригинална лекарска рецепта за лечение с уиски - единственият начин да се сдобиеш легално с алкохол, и laboratory е барът на долния етаж.
Менюто е резултат от смислено съдържание и добър дизайн. То е дълга разходка из историята на коктейлите - от класиката до авторските и за всеки от тях има какво да се научи. Спокойно може да мине за малка енциклопедия на коктейлите.
Виното на чаша е вранец и тамянка на винарна "Тиквеш", което води до единия от собствениците, който е от Скопие.
Напролет ще стане още по-хубаво: може да очакваме лека храна и слънчева тераса.
5L
ул. "Шишман" 15
Работно време: от 16ч. до 2 ч.
Тенденции в бар индустрията през 2022
Индустрията отгръща нова страница с опреснен подход към преживяванията
Танос, супербарманът
Разговаряме с основателя на бар #14 в света Baba au Rum в Атина
36 ч. вино в Северна Македония не стигат
Вранец, кратошия и... гренаш блан: разходка из изби и лозя оже би най-добрият повод да отскочим до съседката ни за уикенда
Umamido (ново място)
Протеиновите храни – мит и истина
Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
Наздраве за второто издание на феста за натурално вино!
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
Спортът и храната: ритуали на споделеност
Сексът & ГЛАДът
Сексът може и да продава, но вкусът остава.