Места

Хостел Deluxe

Албена Шкодрова 14 ноември 2013, 14:06
Чудния ресторант на The Student Hotel - при покупка, човек получава нещо като малък пейджър, който започва да вибрира и свети, щом поръчката е готова. Някои точки в Ротердам разкриват гледки като в Ню Йорк, други съдържат една забавна, дори леко инфантилна европейска модернистичност, трети са просто провинциални. Библиотеката: брик-а-брак от приключенски романи, латински речници и класическа литература на множество езици. Лампите са за уют, стените - за да вдъхват оптимизъм. "Моля, обезпокой ме! Имам остра нужда от внимание!" The Kitchen в голяма степен е на самообслужване, и в него рядко има повече от един човек персонал - който периодично изчезва да свърши някоя друга работа. Диляна Чоролеева, една от няколкото български студенти в The Student Hotel. Старото пристанище на Ротердам е живописно и оживено място за висене на чаша бира или капучино.

Сивата купчинка е с хотелски етикети с надпис "Не безпокой. Спя разхубавяващ сън." Жълтата: "Моля, обезпокой ме! Имам голяма нужда от внимание!"  От плота, върху който се намират, и двете се отразяват в изпъкналите огледала, окачени като очите на разногледо чудовище над рецепцията. В едно от тях се чете наобратно големият надпис от предното стъкло: The Student Hotel.

Под него по тротоара на Оостзеедейк непрекъснато минават хора. Повечето от тях отварят вратата и влизат. Някои подминават рецепцията, като кимват на Катлейн и се насочват към приглушения лаундж с червения мозък, жълтите пощенски кутии, библиотеката, масата за тенис или асансьорите към стаите си. Други завиват на другата страна и влизат в The Kitchen, хвърлят чантите си на някое от разнородните канапета или столове, и се запътват към плота, на който се поръчва храна. Връщат се към масата си с черен кръгъл предмет в ръка – местната електронна система, която с примигване те информира, че поръчката ти е изпълнена и те очаква при касата. Салонът е доста пълен, но почти никой не обръща внимание на околните, защото всички очи са насочени към екраните – на телефони, таблети, компютри - и светят с отразена светлина.

Едната от причините за това е, че... или това е една от причините, че... още никой не познава никого.  В момента, 5 септември, The Student Hotel e предимно студентско общежитие.

Допреди седмица той е бил зает от флашпакъри - предимно хора, които го използват на хотелски начала. Повечето от тях се сменят почти всеки ден, и никой да не познава никого е обичайно. Но от началото на учебната година - периода на студентското общежитие, би трябвало да е различно. Само че материализирането на общността – ключов елемент в идеята на хотела – предстои. Дори гостите на The Student Hotel да нямат нищо друго общо помежду си, те най-малкото делят склонността да дадат повече пари за комфорт и стил от това, което до скоро се смяташе за стандартен студентски живот в Европа.

Флашпакърите съществуват вече от няколко години. Преди тях хостелите бяха градски аналог на туристическите спални по планините, обикновено с изтрит линолеум или цимент, очукани многоетажни кревати, оскъдно спално бельо и общи, почти чисти бани. От известно време обаче сред този тип хотели за евтин туризъм започнаха да се появяват по-луксозни образци. Хармонични цветове, по-прилични мебели, опция за спални с бани, оформлението им тук и там започна да става от дизайнери. В началото дизайнерските хостели бяха по един-два в Рим, Барселона, Париж или Лондон. Големият им успех обаче доведе до бързата им експанзия и с времето те започнаха да стават по-скоро норма. Тази есен за пръв път обаче новият вид туризъм, или по-скоро хората, които го упражняват, получиха име – като оръфаният етикет backpacker, синоним на турист-битник, беше лъснат на flashpacker, от flashy - бляскав.  Думата се оказа симпатично точна, защото тези пътуващи, подобно на бакпакърите, като цяло нямат против да спят в общи спални, да делят кухни или тоалетни. Те обаче държат да им е красиво и чисто и по възможност да има концепция, за което са склонни да плащат малко по-високите цени на оформените от дизайнери хостели.

Точно в тази ниша стои с единия си крак The Student Hotel – съвсем не стара, но развиваща се с главоломна скорост верига. Тя е създадена от шотландската семейна компания City Living, която е в бизнеса от 30 години и след сложеното в Единбург начало през 1982 разраства бизнеса си в над 20 европейски града. The Student Hotel изобщо е ново поколение хотели. По идея на 37-годишния Чарли МакГрегър първият от тях се появява в Лиеж, в белгийска Валония, през 2009 г. (Той все още работи само като общежитие). Следва го хотелът в Ротердам, Холандия, през 2012. Само година по-късно първият вече е в процес на ъпгрейд, а вторият е удвоил стаите си до 500 заради големия интерес. А на 1 септември отвори и най-новият, и най-голям - в Амстердам, със 707 стаи.

Концепцията е толкова успешна, че наемането става така, както в България и други европейски страни хората записват децата си в яслите или училищата - хотелът обявява дата и час, на които започва да прави онлайн резервации, и тогава... "сайтът замръзна, изобщо нямаше достъп до резервационната система, и когато петнайсет минути по-късно се оправи, се оказа, че всички единични стаи са заети. Бяха останали само по-скъпите студиа и трябваше да наема едно от тях," казва Диляна Чоролеева. Тя е една от няколкото български студентки в Thе Student Hotel - Ротердам (българската студентска общност в града е четвъртата по големина!), и е изключително доволна от шанса си. Това не е първото студентско общежитие, в което живее - използвала е стая в такова в Бирмингам, през първия семестър на следването си за бакалавър, и също в Испания. Тя не си спомня жилището си от началния си период в Англия с добро.

The Student Hotel  обаче е съвсем различно преживяване. Разположението му е идеално - много близо и до университета, и до центъра, според нея той предлага несравним с обичайните студентски общежития лукс. «Всичко е ново, всичко е чисто. Хората са много мили на рецепцията. Винаги, ако имаш някакъв проблем, ти помагат. Струва ми се много добре организирано." Едно от големите предимства са осигуряваните хотелски по същество услуги - поддръжката на всичко, което би могло да се повреди, възможността да поискаш седмично почистване на стаята срещу минималната по тукашните стандарти сума от 9-10 евро на седмица, и дори пакетните предложения да се храниш в The Kitchen - ресторанта на хотела, който е нещо като гурме столова. В него, от една страна, човек трябва да си отнесе сам мръсните прибори до миалнята, както би направил в ИКЕА, но от друга, портокаловият сок е фреш, сандвичът е с пресен, хрупкав отвън ароматен хляб, и ей така, рутинно и без предупреждение може да е овкусен със зехтин с трюфели. Ако си купи тукашния аналог на купони - стойността на няколко хранения наведнъж, човек може да яде чудесни, богати ястия за около 7-9 евро - нещо, което е абсолютно изключено да стане в ресторантите из града. В Амстердам заявката звучи също сериозно - екипът в кухнята на тамошния The Kitchen е същият от известната градска De Stadskantinе, едно от изключително популярните сред познавачите места в града.

Екстрите, които ползват гостите на хотела - студенти или флашпакъри, са дълъг списък. Велосипеди за из града (влизат в цената за всички наематели за период, по-дълъг от месец, и са проектирани и създадени от ценената от холандците амстердамска фирма VAN MOOF), достъп до пералня, сушилня, копирна машина - срещу малко допълнително заплащане, също - фитнес, салон за настолни игри, дори езикови курсове и индивидуални тренировки. Безжичен интернет. Също - готови за закупуване пълни комплекти чаршафи и пособия за готвене и хранене. "Цените, разбира се, са малко по-високи, отколкото ако човек си ги купи тези неща в магазина, но ти спестяват търсенето и носенето".

Студентският наем на стаите (595 евро), всеки четири от които споделят обща кухня, е по-висок от този в други общежития, но по-евтин от всяка алтернатива, осигуряваща подобен лукс. Диляна Чоролеева например казва, че сходни с нейното студио (850 eвро на месец) апартаменти в града започват от 1000 евро, без да включват разходите за ток, вода и отопление, които тук влизат в цената. Флашпакърите пък плащат суми от 60 евро на нощ за самостоятелна стая - също наем, поне с 20% по-нисък в сравнение с обичайните цени на хотелите в Ротердам.

Новаторската концепция спечели през 2012 годишната награда на Venuez. Но още по-важно - тя очевидно осигурява препълнени хотели.

Едно особено условие на хотелската верига е, че тя подписва договори за наем, не по-продължителни от 10 месеца. Без право на подновяване. Това е, защото идеята на The Student Hotel e да обслужва хората, които току-що пристигат в града, да предлага онези неща, което един пришълец има доста главоболия да си осигури незабавно сам - от информация до поддръжка. Това е периодът, от който той има нужда да свикне с града, да се почувства в свои води и да стъпи на крака. "Ние сме трамплин за млади хора, които пристигат в един университетски град. Повечето програми са по 10 месеца. Ако искат да останат по-дълго, могат да използват времето си да опознаят града и да си намерят приятно място за след това", казва Франк Уфен, маркетинг мениджър на The Student Hotel.

МакГрегър определят хотелите си като "хармоничен, модерен хибрид" - онова, от което един студент от XXI век с вкус към дизайна има нужда. 

"Но защо само студентите да се забавляват", пита мениджмънтът на хотела. Смесицата от култури в тази млада международна тълпа е идеална среда за общителните и любознателни флашпакъри, решават собствениците и така 10% от стаите в Ротердам и Амстердам остават отделени за тях. Те са добре дошли и на всякакви текущи събития на The Student Hotel - от летни барбекюта и танци до прожекции на филми.

"Искаме да облекчим гостите си, да ги освободим от грижи. Така че да могат да вършат толкова много или толкова малко, колкото им се иска, и да срещат колкото поискат хора", казва основателят Чарли МакГрегър. Той описва The Student Hotel като нещо между "бутиков хотел и студентска спалня" - място, където хората могат да идват и да влизат и да излизат, да идват и да си отиват, когато решат. Е, почти. И стига да има свободни стаи. Нещо, което с нарастването на стандарта сред европейските студенти и подобряването на вкуса на младите пътешественици явно става все по-голяма рядкост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK