Революцията на сандвичите
Неизвестните истории на известните ястия: хамбургер
Едва ли можем да се сетим за по-американска храна от хамбургера. Той не се нуждае от представяне - отдавна е световна икона. Но репутацията му е колеблива: след еуфорията по американските продукти, светът го заклейми като "джънк фууд" - символ на нездравословното хранене от веригите за бързо хранене, където менюто често се свежда до бургер, пържени картофи и газирана напитка.
Днес обаче хамбургерът преживява своеобразен ренесанс. В ерата на хипстър заведенията и крафт подхода към храната, той е възроден като питателна и занаятчийска улична храна, достойна дори за fine dining. Автентичният вкус и простотата на съставките го правят символ на американската класика.
В познатия ни вид - овкусено парче телешка кайма, напомнящо на кюфте, със зеленчуци, сос и разтопено American cheese в разрязана питка - хамбургерът се оформя в края на XIX и началото на XX век в САЩ. Популярността му се утвърждава през 1931 г. с героя Уимпи от комикса "Попай Моряка", който непрекъснато похапва хамбургери.
Но историята му започва далеч преди това.

Под седлата на татарите
Джордж Моц - готвач, писател, филмов режисьор и човек, посветил над 20 години на изследване на хамбургера - твърди, че всичко започва още през XIII век. Монголите и татарите скривали под седлата си сурово овнешко месо, което с времето омеквало от топлината и движението. Когато лагерували, го ядяли сурово, овкусено с подправки - риск, който тогава никой не броял.
През Русия, където било познато като "татарски стек", и по Балтийския път, това кулинарно хрумване достига до Германия. В Хамбург суровото месо се трансформира в frikadellen - кюфте от телешка и свинска кайма с яйце, лук и галета. Германските имигранти го пренасят в Америка през XIX век под името "хамбургски стек" - евтина и питателна порция за моряци и заселници, особено в гостилниците на Ню Йорк.

Американската трансформация
Истинският пробив идва, когато ястието достига Средния Запад - по фермерските панаири, където хамбургският стек е представян като немски специалитет. Точно там се заражда и идеята за сандвич - най-вероятно вдъхновена от хотдога, също популярен по онова време. Някой просто решава да сложи кюфтето между два резена хляб - и така започва всичко.

Кой е първият, който го прави? Версиите са много - и всички звучат правдоподобно.
- Уисконсин се провъзгласява за родина на хамбургера. През 1885 г. 15-годишният Чарлз Нагрийн продавал кюфтета на панаир в окръг Аутагейми, но клиентите ги намирали неудобни за ядене в движение. Затова той сплескал кюфтето и го сложил в хляб. Кръстил го "хамбургер" и всяка година се връщал на панаира, пеещ с китара и хармоника:
"Хамбургери, хамбургери, горещи хамбургери - лук по средата, кисела краставичка отгоре, направо лигите ви потичат."
- Братята Менчес от Охайо разказват, че на панаир в Хамбург, Ню Йорк, им свършило свинското за сандвичите с наденица, затова използвали телешка кайма и нарекли новото ястие на града. В некролога на Франк Менчес през 1951 г. той е наречен "откривател на хамбургера".
- В Оклахома, внуците на Оскар Уебер Билби твърдят, че през 1891 г. той изпекъл дузина хамбургери на саморъчна скара и ги сложил в квасените питки на баба Фани. Бил 4 юли, а под ореховата сянка във фермата се родила традиция, която обединявала цял окръг всяка година.
- Най-популярната история идва от Тексас. Флеч "Стария Дейв" Дейвис изпекъл хамбургски стек, сложил го между две филии домашен хляб и го гарнирал с дебел резен суров лук. През 1904 г. представя сандвича на Световното изложение в Сейнт Луис, където предлагал и пържени картофи - вдъхновен от приятел от Париж Тексас. Репортер се объркал и ги нарекъл French fries - грешка, която останала.
През 2004 г. Джордж Моц заснема филма "Hamburger America", а след това издава пътеводител и готварска книга със същото заглавие. Посещава всички щати в търсене на най-добрите бургери - като легендарния Louis' Lunch в Ню Хейвън, Кънектикът, който от 1895 г. предлага само една опция, без кетчуп и горчица, изпечена на чугунени реотани от същото време.

През 2016 г. Моц издава и "Голямата американска книга за хамбургери", а наскоро отваря своя ресторант в Сохо, Ню Йорк. За него The New York Times казва:
"Абсолютният авторитет в областта на хамбургерите".
А на коя история ще повярвате вие, зависи откъде сте. Почти всеки щат в САЩ твърди, че хамбургерът е изобретен именно там. Но, както мъдро отбелязва Джордж Моц ...
| "Вероятно всички са истина. Просто са се случили паралелно на различни места по едно и също време." |
А най-хубавото на хамбургера е, че никога не е бил елитарен. Винаги е бил храна на хората. Където и да са те.
Революцията на сандвичите
Големите творци и храната: Франсис Скот Фицджералд
Разходка до епохата на "изгубеното поколение" сред нощни партита, Сотерн, шампанско, печени бутове, прасенца и пуйки
От дисквалификацията до победата: Герман Гочев завоюва титла за България в Атина
Барманът е на първо място в състезанието Metaxa Twelve 2025
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.