
Неизвестните истории на известните ястия: хамбургер

Едва ли можем да се сетим за по-американска храна от хамбургера. Той не се нуждае от представяне - отдавна е световна икона. Но репутацията му е колеблива: след еуфорията по американските продукти, светът го заклейми като "джънк фууд" - символ на нездравословното хранене от веригите за бързо хранене, където менюто често се свежда до бургер, пържени картофи и газирана напитка.
Днес обаче хамбургерът преживява своеобразен ренесанс. В ерата на хипстър заведенията и крафт подхода към храната, той е възроден като питателна и занаятчийска улична храна, достойна дори за fine dining. Автентичният вкус и простотата на съставките го правят символ на американската класика.
В познатия ни вид - овкусено парче телешка кайма, напомнящо на кюфте, със зеленчуци, сос и разтопено American cheese в разрязана питка - хамбургерът се оформя в края на XIX и началото на XX век в САЩ. Популярността му се утвърждава през 1931 г. с героя Уимпи от комикса "Попай Моряка", който непрекъснато похапва хамбургери.
Но историята му започва далеч преди това.
Под седлата на татарите
Джордж Моц - готвач, писател, филмов режисьор и човек, посветил над 20 години на изследване на хамбургера - твърди, че всичко започва още през XIII век. Монголите и татарите скривали под седлата си сурово овнешко месо, което с времето омеквало от топлината и движението. Когато лагерували, го ядяли сурово, овкусено с подправки - риск, който тогава никой не броял.
През Русия, където било познато като "татарски стек", и по Балтийския път, това кулинарно хрумване достига до Германия. В Хамбург суровото месо се трансформира в frikadellen - кюфте от телешка и свинска кайма с яйце, лук и галета. Германските имигранти го пренасят в Америка през XIX век под името "хамбургски стек" - евтина и питателна порция за моряци и заселници, особено в гостилниците на Ню Йорк.
Американската трансформация
Истинският пробив идва, когато ястието достига Средния Запад - по фермерските панаири, където хамбургският стек е представян като немски специалитет. Точно там се заражда и идеята за сандвич - най-вероятно вдъхновена от хотдога, също популярен по онова време. Някой просто решава да сложи кюфтето между два резена хляб - и така започва всичко.
Кой е първият, който го прави? Версиите са много - и всички звучат правдоподобно.
- Уисконсин се провъзгласява за родина на хамбургера. През 1885 г. 15-годишният Чарлз Нагрийн продавал кюфтета на панаир в окръг Аутагейми, но клиентите ги намирали неудобни за ядене в движение. Затова той сплескал кюфтето и го сложил в хляб. Кръстил го "хамбургер" и всяка година се връщал на панаира, пеещ с китара и хармоника:
"Хамбургери, хамбургери, горещи хамбургери - лук по средата, кисела краставичка отгоре, направо лигите ви потичат."
- Братята Менчес от Охайо разказват, че на панаир в Хамбург, Ню Йорк, им свършило свинското за сандвичите с наденица, затова използвали телешка кайма и нарекли новото ястие на града. В некролога на Франк Менчес през 1951 г. той е наречен "откривател на хамбургера".
- В Оклахома, внуците на Оскар Уебер Билби твърдят, че през 1891 г. той изпекъл дузина хамбургери на саморъчна скара и ги сложил в квасените питки на баба Фани. Бил 4 юли, а под ореховата сянка във фермата се родила традиция, която обединявала цял окръг всяка година.
- Най-популярната история идва от Тексас. Флеч "Стария Дейв" Дейвис изпекъл хамбургски стек, сложил го между две филии домашен хляб и го гарнирал с дебел резен суров лук. През 1904 г. представя сандвича на Световното изложение в Сейнт Луис, където предлагал и пържени картофи - вдъхновен от приятел от Париж Тексас. Репортер се объркал и ги нарекъл French fries - грешка, която останала.
През 2004 г. Джордж Моц заснема филма "Hamburger America", а след това издава пътеводител и готварска книга със същото заглавие. Посещава всички щати в търсене на най-добрите бургери - като легендарния Louis' Lunch в Ню Хейвън, Кънектикът, който от 1895 г. предлага само една опция, без кетчуп и горчица, изпечена на чугунени реотани от същото време.
През 2016 г. Моц издава и "Голямата американска книга за хамбургери", а наскоро отваря своя ресторант в Сохо, Ню Йорк. За него The New York Times казва:
"Абсолютният авторитет в областта на хамбургерите".
А на коя история ще повярвате вие, зависи откъде сте. Почти всеки щат в САЩ твърди, че хамбургерът е изобретен именно там. Но, както мъдро отбелязва Джордж Моц ...
"Вероятно всички са истина. Просто са се случили паралелно на различни места по едно и също време." |
А най-хубавото на хамбургера е, че никога не е бил елитарен. Винаги е бил храна на хората. Където и да са те.







