Храна

Розовият шоколад - триумф на хедонизма

Елисавета Иванова 23 май 2024, 11:27

Истинско произведение на изкуството, розовият шоколад отразява съвременната тенденция храните да са все по-екстравагантни.

Всеки ще се съгласи, че шоколадът е повече от храна, дори повече от десерт. Като истинска амброзия, той прави живота лек и хубав, а попадне ли в ръцете на майстор, се превръща в изкуство - кулинарно и визуално. Със своята "ковкост" шоколадът се поддава на всякакви експерименти и сме го виждали в какви ли не комбинации, но доскоро основните му видове бяха само три - черен, млечен и бял. От няколко години официално има и четвърти вид - розов (ruby chocolate).

Откакто "Нестле" пуснаха на пазара белия шоколад през 1930-те, не сме се радвали на друга новост в областта до сензационното представяне на розовия шоколад през 2017 г. на търговското изложение в Шанхай. Той е патент на Business-to-Business компанията за шоколадови изделия Barry Callebaut, която е започнала да го разработва още преди десет години, но фактът, че вижда бял свят точно сега не е въпрос само на технологично време, а умела маркетинг стратегия с мигновен успех. В ерата на "Инстаграм", където дори и за храната най-важно е да изглежда добре, розовият шоколад се оказва удар в десетката. От Barry Callebaut споделят, че покрай истерията с всевъзможните шарени храни (сещаме се за бейгъли, тост сандвичи, млечни шейкове и др., боядисани като дъгата) потребителите търсят и шоколад с нестандартен цвят. Наистина ниша е имало, защото днес го виждаме и в гурме десерти, и в масови продукти от сорта на Kit Kat.

Макар естетическите му качества да се радват на бурни аплодисменти, розовият шоколад пленява и с уникалния си вкус на горски плодове, идеално връзващ се с цвета, с лек цитрусов нюанс. А кремообразната му консистенция го превръща в истинско преживяване за сетивата. Явно има защо откривателите на този рубин сред шоколадите да пазят ревностно тайната му. Точната рецепта я знаят само в кухнята на Barry Callebaut, които от време на време предвидливо повдигат завесата, колкото да разпалят любопитството ни.

Вкусовите и цветови характеристики не са постигнати с примеси, а чрез обработката на какаовите зърна, но без да са генно модифицирани, уверяват от компанията. Използва се абсолютно същото растение, както за другите видове шоколад. Технологичният процес също е добре познатият ни с всичките му етапи, изпълнени последователно, но с някои трикове, даващи специфичния ефект. Знаем, че шоколадът се прави, като зърната първо се оставят да ферментират, после се сушат, изпичат, премахват се черупките им, смилат се до вид на паста, наречена "шоколадов ликьор", коншира се, за да се премахне киселинността, добавя се какаовото масло и накрая идват темпериране, оформяне и опаковане, за да придобие съблазнителен вид. В нашия случай е важна ферментацията. При черния шоколад тя трае поне седмица, докато при розовия е само три дни, което е решаващият фактор както за цвета, така и за вкуса му.

Розовият шоколад съчетава най-добрите качества на останалите видове. Той така блажено се топи в устата, защото подобно на белия е богат на какаово масло, но за разлика от него (белият шоколад съдържа само какаово масло, мляко и захар), има какаова маса, наситена с полезните за здравето флаваноли, в количество, подобно като при млечния. Вярваме обаче, че един истински естет не би се интересувал от това толкова, колкото какви красоти могат да се сътворят с новото изкушение. Да, всички десерти, в чиято рецепта участват другите видове шоколад, могат да са и с розов, само че при печивата отличителният цвят ще добие сив оттенък след термичната обработка. А за да защити претенцията си за ексцентричност, розовият шоколад е превъзходен и за нестандартни комбинации, например с хайвер, карфиол, камембер и, забележете, уасаби. Всякакви експерименти са позволени и дори задължителни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK