Lobster rights
С нов закон швейцарското правителство забрани кулинарната практика ракообразни да бъдат потапяни във вряла вода, докато са още живи.
Решението е взето след нарастващия брой изследвания, според които тези животни имат по-развита нервна система и може да изпитват болка. Въпреки тях все още няма единодушие или неоспорими доказателства по въпроса.
От 1 март всички лобстъри и подобни в ресторантите първо трябва да бъдат зашеметявани, или убивани с електрошок или "механично унищожаване на мозъка им". Освен това се предвиждат нови правила на транспортирането им. Сред тях е забраната да бъдат превозвани живи върху лед или в ледена вода. Това би следвало да става в естествената им среда - или солена вода.
Сваряването на живи лобстъри е забранено също в Нова Зеландия и в северноиталианската провинция Реджо Емилия.