"Държавата трябва да закриля гражданите и природата": президентът върна екопромени на ГЕРБ и ДПС

Андриян Георгиев 29 април 2024, 11:06
Промените са удар включително за хора и организации, които се борят срещу "мръсни" проекти като кариери и заводи за изгаряне на отпадъци.

Президентът Румен Радев наложи вето срещу приетите преди десет дни промени в Закона за насърчаване на инвестициите, предложени от ГЕРБ и ДПС и прокарани от тях и "Има такъв народ". Според държавния глава приетите законови промени, чрез които бяха изменени и Законът за опазване на околната среда (ЗООС), Законът за устройство на територията (ЗУТ) и Законът за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), застрашават гарантираното от конституцията право на българските граждани на здравословна околна среда.

С приетите на 19 април промени депутатите скъсиха наполовина сроковете за административно обслужване, становища и произнасяне по екологични процедури, както и въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие, ако съответното становище не е дадено в срок за инвестиционни проекти с национално и регионално значение. Това поставя въпроса колко добро ще бъде качеството на оценките, например за проекти като АЕЦ или ПАВЕЦ, посочват експерти, цитирани от "Капитал".

При гласуването на промените "Продължаваме промяната - Демократична България" възрази срещу допустимостта на точката в дневния ред на депутатите и предложи нейното отпадане. Предложението обаче беше отхвърлено с 96 гласа "за" (от ГЕРБ и ДПС), 95 - "против", и девет "въздържал се". Липсваха обаче 16 депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", иначе вотът щеше да е различен, заради което те бяха критикувани и от "Възраждане".

Промените в ЗООС, ЗУТ и ЗЕВИ бяха прокарани през преходните и заключителни разпоредби в Закона за насърчаване на инвестициите - спорна, но добре позната практика за бързо прокарване на важни промени. Внесените предложения между първо и второ четене на закона предизвикаха вълна от недоволство и бяха организирани протести в София и в редица по-малки населени места.

Освен че ще повлияе на бизнеса, промените са удар и за хора и организации, които се борят срещу "мръсни" проекти като кариери и заводи за изгаряне на отпадъците, а мотивите на ГЕРБ и ДПС са улесняване на инвеститорите.

Основното спорно предложение беше удължаването на сроковете на валидност на влезлите в сила решения по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от 5 на 10 години, което на практика може да "съживи" редица стари проекти. По българското право не би трябвало проекти с изтекли решения да "възкръснат", проблемът може би възниква с тези, които са в заварено положение и предстои да изтекат, но то трябва да е ясно упоменато в преходни и заключителни разпоредби, коментират юристи, цитирани от "Капитал".

С промените "взривявате" българското екологично право, коментира по време на приемането на промените Даниела Божинова, съпредседател на "Зелено движение" и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България". Скъсяване на сроковете за изключително важни проекти с огромно въздействие е подигравка и изтърбушване на българското екологично законодателство, настоя тя.

Радев посочва в мотивите си, че не оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, а това, че новоприетите текстове ще доведат до намаляване на нивото на отговорност на администрацията да закриля живота и здравето на хората, както и природата при изпълнението на мащабни проекти.

Вето е наложено и върху текстовете, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по ОВОС на даден проект и въвеждането на принципа на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на държавни предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента друга причина за ветото е, че тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани, без да е проведено обществено обсъждане, при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.

Ориентираното към защитата на природата "Зелено движение" с председател Тома Белев приветства ветото на президента. Ветото беше адмирирано и от природозащитните организации, включително "За да остане природа в България" и "Зелени закони".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK