Новини

Азиатска приказка с нотка на европейска класика в ресторант Floret

"Бакхус" 14 май 2024, 17:34
Марианна Александрова, победител в MasterChef 2023

По време на тридневно кулинарно пътешествие до Далечния изток (от 9 до 11 май) победителката в MasterChef 2023 Марианна Александрова впечатли гостите на ресторант Floret в хотел InterContinental с екзотични аромати и вкусове.

Шеф Александрова се влюбва в готвенето още от ранна детска възраст. Голямо влияние й оказва нейната прабаба, която е била главен готвач в заведения по Черноморието, а нейна муза в кухнята е майка й. Растейки, тя прекарва дълго време във варненските библиотеки в търсене на стари традиционни рецепти, изучавайки включително научната страна на храната. Тази сериозна предварителна подготовка определено й помага по пътя към върха на MasterChef 2023.

Най-голямата страст в живота на Марианна е туризмът, а нейна лична кауза е да допринесе за развитието на българското Черноморието и по-конкретно родния си град Варна. Мечтае да превърне морската столица в гастрономическа дестинация, оставяща своя отпечатък върху кулинарията в България. С тази нейна амбиция е свързано и предстоящото издаване на първата готварска книга със забравени и изгубени черноморски рецепти, която съвсем скоро ще се появи на пазара.

Шеф Александрова не само говори за кулинарията с любов, но и готви със същата страст и отношение. В това се увериха присъстващите на вечерята в ресторант Floret.

Сред гостите на източноазиатското кулинарно пътешествие бяха представители на медии, музикални звезди, популярни водещи и кулинарни експерти, както и фенове на добрата кухня.

"Нежно, деликатно, изискано и леко", така Марианна описа четиристепенното меню, за което всички говореха с интерес и наслада.

Вечерята започна с леко студено предястие - мозайка от коджи лаврак, допълнена от нежен мус от авокадо, лека пикантност от уасаби и морски вкус на водорасли.

Топлото предястие беше вдъхновено от двете любими супи на Маринна - традиционната японска супа мисо и буябес (на френски - bouillabaisse), типична за Марсилия гъста супа от морски дарове. Крайният резултат от това съчетание бе поширана скаридена сфера с мус от тофу.

Основното ястие беше нов прочит на емблематичното "Катцу". За целта вместо пилешко месо варненката използва бон филе, панирано в панко, поднесено с домашни мача нудли. Компонентите бяха допълнени от два соса. Единият представлява солено-сладка редукция от соев сос, а другият - емулсия с цитрусов аромат, получен от юзу. Ястието беше поднесено с незрели соеви зърна едамаме за допълнителна текстура.

Десертът беше комбинация от италианска класика и азиатска емблематичност - "Матча тирамису". "Намирам матчата за доста подходящ заместител на кафето, защото съдържа кофеин и допринася за типичния ободряващ ефект, който сладкишът оказва върху организма. Освен това комбинацията на нежен крем от маскарпоне, юзу, матча и бишкоти ми доставя истинска наслада", споделя Марианна.

Вкусовете и ароматите от блюдата бяха съчетани с екзотичните коктейли, създадени за събитието от талантливия български барман и миксолог Николай Колев. Вдъхновен от един от най-емблематичните барове с азиатска концепция във Вашингтон, САЩ, той сътвори за гостите на ресторант Floret три авторски коктейла - "Японска съблазън", "Пандамониум" и "Мимоза личи". Те плениха посетителите не само с примамливия вкус на характерните местни съставки, но и с майсторска техника на приготвяне и изненадваща презентация.

Благодарим на шеф Марианна Александрова и на ресторан Floret за азиатското пътешествие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK