Реклама

The Glenlivet - първото лицензирано уиски от долината на река Ливет

Съдържание от Pernod Ricard 13 декември 2021, 15:16

Tази Коледа The Glenlivet пуска на пазара ново лимитирано уиски: The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dram. То е създадено специално, за да припомни и отбележи изключително важен момент от историята на марката, който в голяма степен предопределя нейното бъдеще - получаването на първия официален лиценз за производство и продажба на The Glenlivet. Това се случва през далечната 1824 г., когато създателят на бранда Джордж Смит става първият човек в долината на река Ливет, сдобил се с официално разрешително да дестилира и продава своето уиски. Това слага край на "пиратските" години на The Glenlivet Distillery, в които марката се продава контрабандно, и отваря широко вратата към по-нататъшното ѝ развитие.
Днес марката се гордее, че The Glenlivet е най-продаваното малцово уиски в САЩ и второто най-продавано в света. Причината: мекият му вкус и отличими плодови и цветни нотки го превръщат в предпочитан избор за любителите на малцови уискита. А човекът, който стои зад всичко това, е Джордж Смит - мечтател, визионер, идеолог и създател на The Glenlivet Distillery.

Легенда за реката, херцога и закона,
променил историята на уискито
Легендата разказва, че до началото на XIX век повече от половината от уискито, което се потреблява в Шотландия, се произвежда и продава незаконно и за него не се плащат данъци. По онова време едни от най-добрите дестилерии се намират върху земите на херцога на Гордън. Той вижда в това възможност да започне да получава повече данъци и предлага на камарата на лордовете да се приеме закон, който да направи официалното производство на уиски достъпно. Херцогът се надява, че по този начин повече шотландци ще имат стимул и възможност да плащат данък и контрабандата ще се ограничи. И така, през 1823 г. е приет Законът за акцизите, който налага много приемливи за производителите на уиски такси.

Пръв своята молба за получаване на лиценз подава човек, които живее точно в земите на херцога на Гордън. Той се казва Джордж Смит и има своя собствена дестилерия в долината на река Ливет - The Glenlivet Distillery. Тя се намира на малко по-отдалечено и изолирано място, което обаче съчетава перфектната надморска височина с плодородна почва и чист планински източник на вода. На това място се създава едно от най-висококачествените уискита по онова време, с характерен мек вкус и отличими плодови и цветни нотки. Това е малцовото уиски The Glenlivet.

Лимитираната серия

The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dram е второто лимитирано предложение от серията "Оригинални истории" на The Glenlivet. Първото уиски от тази серия - The Glenlivet 12 Illicit Still, се появи на пазара в края на миналата година и беше посветено на периода преди 1824 г., в който марката се произвежда и продава нелегално.

Със своето второ предложение от тази серия The Glenlivet не само продължава да разказва вълнуващата история на марката, но и затвърждава имиджа си на производител на първокласно малцово уиски, като пуска на пазара един наистина уникален продукт, чрез който отдава почит към безценното наследство, оставено от Джордж Смит. The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dram е отлежало в дъбови бъчви с първо пълнене и има алкохолно съдържание от 48% ABV. Характерните плодови и цветни нотки се подсилват допълнително от първото пълнене в бъчвите, преплитат се с аромати на мед, лешник, лакрица и ванилов крем и водят до дълъг и леко сладък финал...

The Glenlivet 12 Year Old Licensed Dram вече е на пазара и можете да го намерите в избрани специализирани магазини в търговската мрежа, както и онлайн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK