На по чаша

ОТ БРОЯ: 2 градски коктейла, вдъхновени от живота на село

Рори Милър, снимки: Георги Тотев 02 януари 2024, 13:11
Рори и Павел

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Работата по книгата ми "На Око" ме срещна с най-различни кулинарни тайни и истории. В селата се натъкнах на какви ли не причудливи практики и настоящите две рецепти са заимствани тъкмо от тях. Първата идва от село Неговановци до Видин. Там дядо Емил, с прякор България, за добре дошъл ми наля половин чаша силно домашно червено вино и я допълни с течност, чийто етикет гласеше "Лимонада за вино". За първи път виждах нещо подобно. Това е т.нар. Мечка, обясни ми той и каза, че не помни кога за последно е пил вода. Тя била за миене, не за пиене. Съвет, който със сигурност не пожелавам на никого да следва.

Вторият селски коктейл идва от времето ми в Челопек край Враца. Нарича се любовно "Компютър". Представлява 50/50 ракия с кола. Дядо Васко ми показа това малко съкровище, с което преживява лютите и студени зими. Kаза ми, че през вечерите, когато той и бабата нямат по-добро занимание, обичат да си налеят по един Компютър и да седнат пред телевизора, за да гледат "Уокър, тексаският рейнджър".
Нямаше как да не споделя тези открития (за мен) с моя добър приятел Павел Памукчиев, барман от световна класа и легенда на софийската коктейлна сцена. Павел оцени хумора в тези народни напитки и се вдъхнови да ги подобри. Единственото условие беше съставките да си останат повече или по-малко същите и да могат да бъдат открити лесно във всеки магазин.

Мечка
Мечка
120 мл непретенциозно червено вино
Сок от един лимон
1 ч. л. захар
Газирана вода (около 100 мл)
Стрък сушена лавандула

Приготвяне:
Сокът от лимона и захарта се смесват и разбъркват, докато захарта се разтопи. В чаша за вино се слага лед, налива се виното и се добавя подсладеният лимонов сок. Разбърква се и се долива с газирана вода. Гарнира се с лавандула.
=========

Компютър
Компютър
Два пръста ракия (около 45 мл)
Един пръст кола сироп (около 30 мл)
Газирана вода (около 100 мл)
Стрък мащерка

Във висока чаша с лед се сипват ракията и сиропът. Разбърква се, за да се смесят съставките, и се долива газирана вода. Гарнира се със стрък мащерка.

Кола сироп:
Кола сироп
1 ч. ч вода
1 ч. ч. мусковадо захар
Кората на 2 грейпфрута
Няколко сушени портокала
2-3 пръчки канела
1 щипка индийско орехче
2 бр. звездовиден анасон
1 с. л настърган джинджифил

Всички съставки се смесват в тенджера и се готвят около 20 мин. на тих огън, като се разбърква от време на време. Течността се прецежда и се оставя да изстине.

Наздраве!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK