На по чаша

Грузинският саперави гостува на тосканска почва

Бакхус 22 април 2020, 12:28

Един от водещите винопроизводители на Тоскана - Castello Banfi започна мащабен експеримент с нетрадиционни и нетипични за тосканския регион сортове. По този начин тя иска да се предпази от възможните рискове и последици от климатичните промени.

За последните 30 години климатът в Тоскана се е променил осезаемо. С нарасналите температури и валежи той започва все повече да се доближава до тропическия. Това означава, че има нужда от по-устойчиви сортове, с плътни ципи, които да издържат на силното слънце.

Експериментът върви по четири линии, като две са основните: първо, да се създадат кръстоски и хибридни сортове от различни клонове на санджовезе, които все още нямат право да бъдат засаждани в Тоскана.

Втората линия е с чужди сортове, и основният избор е грузинският саперави.

В експерименталните лозя няма да се използват пестициди. Гроздето ще бъде винифицирано в малки количества, които ще бъдат пратени за изследване.

Castello Banfi е основана през 1978 г. от братята Джон и Хари Мариани, собственици на американската компания за винен внос Banfi Vintners. Лозята й са в Монталчино и Кианти, и от тях се произвеждат вина в най-широк класов диапазон.

Още през 80-те години Banfi, заедно с Миланския университет, започва проучване на близо 650 клона на санджовезе-то, уточнява изданието The Drinks Business.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK