Вина

Thirst Wines - респект към плода

Марина Караконова 02 ноември 2016, 17:46

От вчера един странен (по думите на създателите си) винен проект, официално започна живота си. Премиерата му беше в Grape Central, където авторите лично представиха творенията си. Със сигурност подобно нещо е без прецедент в българската винена история.

Thirst Wines са три вина, създадени от двама души - Александър Велянов, енолог и Стефан Гьонев, дизайнер. И двамата с над 40-годишен опит във винарския бранш. Нямат собствени лозя и изба. Точно това им е дало свободата да избират сортове, региони и тероари.

Философията на Thirst Wines произтича от стремежа към максимално честни вина като произход и реколта, и в количества, които позволяват да им се обърне нужното внимание. Отправната точка е респект към плода.
"Една от големите заблуди за мавруда е, че е тежко и таниново вино", казва Александър Велянов. "А природата му просто не е такава. Това е късно зреещ плод, с деликатен и лек цвят за тялото си. Някои го правят на черно розе, други го правят с каберне совиньон и мерло, за плътност. Предизвикателството е в каква посока ще го тласнеш. Според мен честното е да го представиш такова, каквото е. Тук няма нужда от изкуствени цици".

Вината
Rebel with a Cause Mavrud 2013 е резултат от различна винификация на грозде от различни лозя в централна България. Само една малка част от виното е отлежавала три години в дъбови бъчви. По-голямата част се е развивала в резервоар, което позволява най-достоверно разкриване на сортовите качества на мавруда.
em2 Mavrud & Mourvedre 2013 е първото българско вино от такъв купаж. Александър Велянов: "Може би приликата между имената не е случайна, а и двата сорта имат доста общи черти. Може да се спекулира дали маврудът не се е разпространил чрез богомилите (катарите) в Лангедок и Прованс, и с годините чрез селекция да е станал мурведр. Но беше интересно да се види "сношението" им. Маврудът е от Пазарджик, мурведрът - от Любимец, а съотношението е 70:30". В Page One Cabernet Sauvignon 2012 става дума за работа с грозде от различни парцели и различни степени на зрялост, като парцелите са на няколкостотин километра разстояние.

Имената, етикетите, логата
"Зад всеки етикет на бутилка има някаква лична история. И тук е така.", казва Стефан Гьонев.
Thirst се появява по естествен начин в дълъг разговор на много чаши. Името на мавруда произтича от самия характер на сорта. "За този сорт хората мислят, че или е голяма работа, или че за нищо не става. В някакъв смисъл това е сорт-бунтовник. Сетих се за филма Rebel Without a Cause, и така дойде името".
еm2 - "е - защото много пъти в разговорите ни се е споменавала думата "еклектика".

Третото вино е Page One Cabernet Sauvignon 2012. Името - защото гроздоберът е един път годишно, т.е. шансът за успех идва един път в годината. "A логото ни - риба, е могъщ християнски символ, в нея обаче, е вграден знакът на долара."

Thirst Wines е смел, мислен, искрен проект, който се появява точно когато раздвижването около мавруда вече не изглежда случайно. Вината в този проект вече имат колекционерска стойност не само заради почти символичното си количество: никое от тях повече няма да се повтори. Догодина вината ще са съвсем различни. И така ще бъде с всички, без изключение - всяко едно ще се появява само веднъж - и със съдържанието, и с името, и с етикета си.
В бъдеще проектът ще порасне и в посока на крафт бирите. А през пролетта трябва да очакваме бели вина - совиньон блан, ризлинг, грюнер ветлинер и едно розе. И интригата съвсем ще се заплете.

https://www.facebook.com/thirstwines/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK