Вина

Памид - една забравена традиция

Юлия Костадинова 01 декември 2007, 09:41

"Шато Памидово" носи името на едно малко населено място в Пазарджишка област - село Памидово. То, от своя страна, носи името на обичания от цяла България сорт: памид, отглеждан по тези места от векове.

Името на избата действително говори много на хората, които автоматично я свързват с този лек, чуден български сорт, подходящ за всяка храна и всеки сезон. И все пак това не е докрай вярно, защото през годините памидът се е превърна в синоним на непретенциозно вино, а както ще разберете по-надолу, "Памидово" съвсем не са само това.

Истина е, че памидът дава леки, ароматни и плодови вина, които носят чисто удоволствие от пиенето. Някои дори го сравняват с френското Божоле. Приликите започват още от цвета: светло рубинен, жив искрящ цвят с лек виолетов нюанс. Лекият характер и на вкуса му, предполага консумацията даже на по-тежки меса. Доказано е, че плодовите киселини най-добре хармонират с по-мазни храни, каквото е свинското например. Хората, които пият памид, правят памид и харесват памид знаят добре, че той е в храмония с традиционната българска трапеза.

"Памидово" се появиха на пазара преди не повече от 12 години и с всяка следваща реколта те все повече успяват да измият позацапаното име на памида, защото е факт, че през последните десетилетия имиджът на сорта пострада в национален мащаб. Причината, според Стоян Димитров, собственик на винарната е, че много от винпромите са продавали вторите си вина като памид. "Те нямат нищо общо с истината", каза Димитров пред нашия екип, "защото памидът е прекрасен сорт с добър рандеман и ако се гледа както трябва, той може да се отблагодари на винаря с чудесни, плодови и свежи вина. Но само при едно условие: да притежавате собствени насаждения. Всичко друго е компромис с качеството и се отразява на виното", заявява той.

Погрешно е да се счита, че "Шато Памидово" залага само на памида. В момента винарната притежава 1 600 дка собствени лозови масиви, в сърцето на Горнотракийската низина, където са засадени приоритетно по два клона на мавруд, сира, мерло, каберне совиньон, каберне фран, пино ноар. Истински ни изненада това, че там са насадени с експериментална цел още и френските сортове каладок и марселан. Инвестирали са и в нова производствена линия за микровинификация, а това е ясна заявка за още по-добри вина в бъдеще с марката "Памидово".

"Да ние сме експериментална изба", споделят те, "търсим различния вкус, различния уклон дори различната представа за виното. С други думи търсим своята идентичност, изявата на сорта, но именно върху нашата земя.
Това важи и за ракиите, към които ние се отнасяме със същото внимание и любов, както към вината ни."

"Памидово" напоследък се прочуха със своята маврудова ракия. Дестилацията, както добре е известно, също е цяла наука. При тях тя се ръководи от Георги Адов, съвместно с Нешо Кацаров и Ангел Найденов. Тримата майстoри са най-добрият пример за преливането на традицията от по-старото на младото поколение и именно тази приемственост дава отпечатък върху качеството и вкуса. Според тях "българинът цени вкуса преди всичко друго. Не сме докрай съгласни, че само неутрални сортове като юни блан и димят дават добри гроздови дестилати. Маврудът също е особено подходящ от технологична гледна точка, а освен това е изконно свързан с нашия бит и кулинарна култура."

Желанието им е да покажат на какво са способни и казват, че перспективата им е дългосрочна. Издигат качеството в култ и именно това е залога за успех в бъдеще. Казват, че си дават сметка колко ще бъде трудно, но са твърдо решени да го постигнат. И наистина ако не съществува пряката връзка межу лозя и вино, съответно - дестилати, всеки производител рискува да бъде подведен. И за съжаление да остане на ниските рафтове в магазина. Факт е обаче, че техните вина намират чудесен прием на българската трапеза.
"Любовта към виното минава през лозата" е може би най-близо до мотото, което "Шато Памидово" изповядва днес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK