Вина

На винен туризъм в Брестовица

Юлия Костадинова 05 юли 2007, 19:15

Банално ще бъде да припомняме отново колко силно е свързан пловдивския край с виното. Това са факти, подкрепени с явни доказателства от древността, намерени при редица разкопки. И определено е повод за местна гордост на повечето от винарите в района. Изобщо, тръгвайки към Пловдив, се пригответе да чуете надълго и нашироко легенди за траките и тяхното вино, за антични ритуали и мистерии. Общо взето пловдивският край е сред малкото, които имат толкова стара винена история и е наистина важно това да се представи умело на туристите. Както е навсякъде другаде по света.

Без съмнение в това отношение изба "Тодорофф" са се справили по-добре от всеки друг околовръст. Сигурно сте чували, но ако не сте - винарната се намира в село Брестовица, 15-ина километра от Пловдив по посока планината, тоест в подножието на Родопите. Няма съмнение, че това е ядрото на винения туризъм около Пловдив, така че вижте го добре къде се намира на картата и си го отбележете с голяма червена точка, грозденце или друг знак по желание.

Китната изба и атрактивният хотел, който функционира от няколко месеца към нея, привличат погледа веднага щом влезете в селото. Ако все пак не успеете да се ориентирате, има достатъчно табели по пътя, но когото и да попитате, веднага ще ви упъти. Посреща ви чуден двор с цветя, около който са разположени основните помещения на избата и хотела. В "Тодорофф" има двама аниматори, които се занимават само с това да развеждат туристи. Разбира се, необходима е резервация по телефона предварително, за да сте сигурни все пак, че ще могат да ви приемат, а и за да уточните какво точно желаете. Възможностите са доста големи, младите аниматори - дегустатори са гъвкави и могат да реагират с адекватен пакет от услуги. Но и всички, с които се срещнахме предварително, ни уверяваха, че няма проблем да се измисли нещо индивидуално извън стандартните оферти, в зависимост от интересите на гостите.

"За миналата година през избата са минали близо 6 000 туристи, което ще рече, че потокът е ежедневен", казва ни Вера, която пое ангажимента да ни разходи. Докато разглеждахме наоколо, сами се уверихме в това; на верандата вече чакаше поредната група. От избата смятат, че тази им дейност е много силна особено след отварянето на шикозния арт хотел. Хотелът има четири обикновени двойни стаи, три луксозни, четири малки апартамента и три големи, всеки от тях - с различен дизайн. В цената на стаята ви влиза и дегустация, в определени часове всеки ден. "Петък, събота и неделя всичко е пълно", продължава нашата домакиня, "но и през останалото време ние в ролята си на гидове-дегустатори сме почти постоянно заети". След избата стигаме и до ресторанта, където откриваме приятно меню с някои специалитети като родопски пататник или баница със спанак и катък. Останалите предложения са по-скоро интернационални. В хубаво време е просто задължително да седнете на терасата, но и камината във вътрешната част на помещението подканва за сладки раздумки и тежко вино в някоя кротка зимна вечер.

В ролята си на журналисти успяваме да влезем и в енотеката на ресторанта - малка стаичка, разположена в непосредствена близост, където се съхраняват първите реколти на избата (това ще рече 2001 година) и вина от отделни бъчви. "Всичко,което виждате тук, може да се отвори. По принцип дегустацията е на ниво непрофесионалисти, тоест хора, които току-що стъпват във виното, но можем да се справим и с по-задълбочена материя, стига да има желаещи за това", уверяват ни аниматорите и допълват, че са готови да подготвят и вертикална дегустация, ако си платите цената на отворените бутилки.

Последният етаж на хотел "Тодорофф" обаче ни направи най-силно впечатление. Там, където през септември, когато снимахме за рубриката "Новите лица на българското вино", имаше само греди и бетон, сега се намира чуден спа център, в който процедурите са с вино и гроздови продукти. "Шампанско и перли", "Лозов лист", "Вана барик", "Винено маскарпоне" или "Младо шардоне" са само малка част от терапиите, които се предлагат, заедно с термални процедури в римска баня, биосауна и тепидариум. Просто няма да ни стигне мястото да изброим всичко, но определено е уникално за България и изглежда съвсем, ама съвсем като в друга държава. В по-добра друга държава.

Със съжаление си тръгваме от арт хотела и избата, но пък ни остава приятното чувство, че щом вече се намират такива места у нас, където виното е в центъра на... ами на всичко, все пак нещата се случват.
Следващата ни спирка пак е в село Брестовица. Това е избата на едноименната кооперация, която познаваме като ВК "Нов живот". Посреща ни Методи Портев, председател на кооператива, и ни повежда по пътя на виното. "Базата ни е доста вехта", признава Портев, "много от хората, които посрещаме, като видят поолющените приемни корита, старите съдове и общо взето нелицеприятния пейзаж, изобщо не очакват, че после ще опитат такива вина. Това е нашето скрито оръжие; после в дегустационната в очите им се чете огромна изненада", продължава той.

Трябва да признаем, че избата е с доста по-големи мащаби от това, което очаквахме. Строена някъде в началото на 40-те години, основната постройка е масивна, изградена от белоградчишки камък и това определено й придава един особен чар. Иначе действително целият комплекс няма кой знае какъв вид, но сегашните му стопани са построили една малко по-нова част, в която е разположена дегустационна зала за трийсетина души. Продължаваме разговора с Методи Портев, от когото разбираме, че целият капацитет на избата е 5 млн. литра!

Разбира се, днес те използват една част от него. За последната реколта са преработени 700 - 800 хиляди тона и допълва, че е горд, задето е начело на една от най-силните кооперации и в миналото, и днес. "Ние сме били третата или четвъртата кооперация като финансов ресурс. И днес селото е много голямо, съкооператорите са ни много и държим едно постоянно качество, с което успяхме да се наложим на пазара". Нашият домакин държи да подчертае, че те не са привърженици на пресовата фракция и се придържат максимално до естествените природни процеси на винопроизводство. "Фактически ние имаме контрол и управляваме около 1 000 дка лозя, с което гарантираме качеството на суровината. Финансираме авансово нашите стопани, за да можем накрая да получим здраво грозде", казва ни той.

На кооперацията "Нов Живот" от Брестовица българските ценители дължат такива вина като бранда Erigone, Maximinus Trax и базисния бял етикет с графика на избата и лозе, чийто оригинал видяхме закачен в дегустационната зала. "Рисувала го е една ученичка", споделя ни Портев. Именно с този бял етикет избата се прочу с реколта 2000, когато се появиха техният рубин, останал емблематичен и до днес (реколта 2006 е много приятна, но се намира само в bag-in-box разфасовка засега), каберне, мерло и мавруд. "Маврудът ни според нас е доста добър, чист и истински. Хората го харесват и това е нашата най-голяма радост, истинският ни повод за гордост. Kогато усещаш, че си си свършил качествено работата", казва ни господин Портев на тръгване.

Упътват ни към следващата изба, която се оказа най-голямата изненада. Една обикновена семейна къща, пак в същото село Брестовица (спомнете си какво ви казах в началото), с доста голям надпис на металната врата: Bonini. Зад нея ни се откри един истински винен рай. Обикновени хора, наследници на малко земя и въпросната къща, която в миналото е била семейна винарска изба, фамилия Бонини днес са решили да възстановят това наследство и след като ни посрещнаха с фантастичен домашен брестовишки млечник и баница със сода и сирене, веднага ни разказаха за, така да се каже, своите бъдещи творчески планове.

Боряна и Йордан Бонини са назначили един симпатичен млад енолог - Витали Алачев, който буквално на първия ден от постъпването си преди близо година започва да приема грозде в една недотам построена изба. Вината без съмнение са млади, затова и тепърва ще разкриват качествата си, но ни заразиха техният ентусиазъм, сърдечност и идеите, които с охота споделиха с нас. Развълнувани ни показват къде какво ще се промени и обещават, че скоро ще посрещат и туристи.
Така напускаме култовото винарско селище Брестовица, повече от всякога убедени в бъдещето на българското вино и в неговата връзка с древните тракийски племена, живели по същите тези земи.

Контакти:
Изба "Тодорофф"
Телефон: 03142 21 66; 0897 853 985

Винарска кооперация "Нов живот"
Телефон и факс: 03142/ 22 21; 0887 822 543

Винарска къща "Бонини"
Телефон: 03142 30 60; 0888 604 521

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK