
Face2Face с добрия вкус

Бързи сомелиерски уроци за съчетаване на вино и храна от New Bloom Winery, или защо совиньонът си отива с патешко, а розе можем да пием през цялата година
Във виното, както и в по-добрите ресторанти, водещ е добрият вкус. То е повече от чудесно допълнение към качествената храна, понякога и самостоятелно е достатъчно за един истински разговор "Лице в лице". Именно Face 2 Face (F2F) се казва премиалната серия вина на родната изба New Bloom Winery. За повече от десетилетие те се настаниха устойчиво във винените листи на ресторантите в големите градове. В тези вина модерните тенденции и класиката си подават ръка в името на една глътка баланс. Те са леки, свежи и "лесни" за пиене, но без да са лишени от дълбочина и характер.
Винарната си е поставила за цел да демонстрира силата на родния тероар с използването както на добре познати световни сортове, така и на малко известни разновидности като дорнфелдер и регент. Нещо повече - производителят от Съединение знае, че хубаво вино се прави от собствени лозя, и днес притежава близо 8000 дка.
Совиньон блан - все така актуален, все по-качествен
Един винен сорт продължава да владее сърцата и небцето на клиента у нас вече повече от десетилетие. Любимецът на масовото винено съзнание е Совиньон блан, който е нарицателно за бяло вино през лятото най-вече заради неговата свежест. Той е сред най-търсените (и продавани) бели сортове в България и най-продаваният сорт вино при по-скъпите вина. Популярността на този сорт се дължи именно на страните от "Новия свят" - най-вече Нова Зеландия и Австралия, които го наложиха с много тревисти нотки и свежи цитруси. Освен това виното е лесно за консумация, освежава и изключително добре се съчетава с различна храна.
Родината на сорта совиньон блан е Франция, долината на Лоара, но днес е разпространен по цял свят и във всички винарски райони. Любопитна подробност е, че именно от совиньон блан произлиза червения сорт каберне совиньон (кръстоска между совиньон блан и каберне фран). "Хубавият совиньон блан се отличава с чист и богат интензитет на аромата, с изява на характерната за сорта свежест, ароматна зеленина и екзотична плодовост", разказват от екипа на New Bloom Winery. Совиньон бланът в серията F2F е направен именно в стила "Нов свят", с обаятелен плодов аромат, сортов финес и страхотна хармония във вкуса. Експертите препоръчват да съчетаете ароматите на грейпфрут, нотка свежа зеленина и лайм с гурме храна, със сьомга, различни риби, патица, дивеч. Ако менюто включва азиатска кухня, виното ще бъде истински комплимент към нея. Тази година F2F Совиньон блан, реколта 2024, спечели златен медал на престижния Mundus Vini.
Розето F2F е съчетано с хрупкави скариди с гуокамоле и филенца от лаврак, поднесени с лимоново ризото и маслено-лимонов сос с ябълки в ресторант TONY GIGI Бургас.
Шардонето е класика в жанра
И ако совиньон бланът е кралят на белите сортове, то безспорно кралицата е шардоне. Сортът идва от Бургундия, носи името на малко френско селце. Смята се, че Шардонето е малката сестра на пино ноар - получило се е от кръстоската между пино ноар и непознат и вече изчезнал френски сорт гуе блан (Gouais Blanc). Шардонето е известно с многообразните си аромати, които варират от плодови и цветисти до по-маслени, ванилови нотки вследствие на отлежаването в дъб. При направата на своето Шардоне в серията F2F, експертите от New Bloom Winery загатват елегантно използването на дъбови бъчви, без дъбът да приватизира сортовия характер на виното. Точно в тази посока и съвременните винени тенденции. На аромат се откриват зрели летни плодове и бариков дъх - праскова, круша, лайм, нюанс на ванилия и маслен кейк. Виното е чудесна комбинация към пикантни азиатски ястия, богато овкусена паста и пица, специалитети от охлюви, атлантическа сьомга, океанска пъстърва, стриди, раци, свинско и твърди сирена. Тази година F2F Шардоне, реколта 2022 донесе два златни медала - на Mundus Vini и на френския Vinalies Internationales.
Розе, дори и за мъже
Розето се съчетава чудесно и с опушен тартар от жълтоперест тон (и още - авокадо, уакаме, уасаби майонеза и хрупкава репичка) в ресторант ADOR в хотел InterContinental София.
Но безспорно винената категория, която печели все повече фенове - и сред дамите, но и за мъжете, е тази на розето. Това се дължи преди всичко на производителите от Прованс, Франция, които наложиха по-бледите и плодови розови вина. Розето се прави от червени сортове, но по технологията за бяло вино, а цветът се дължи на контакта на гроздовия сок с ципите. Розето F2F от сортовете каберне совиньон и марселан е в светлината на класиката в жанра - нежен розов нюанс, елегантен вкус и дъх на малина, бяла череша и нотка розов грейпфрут, специално за познавачите и ценителите на hаut de gamme (високото качество). Сомелиерите съветват да го комбинирате с избрани салати, вегетарианска храна, паста, морски деликатеси и особено с раци, стриди, октопод и студено пушена сьомга. Вкусно е с пиле, свинско месо, гурме кухня, както и с голям брой сирена.
Едно по-различно червено
Бялото вино F2F акомпанира грилован калмар, а червеното стек, приготвени на джоспер - грил на дървени въглища, който им придава още по-наситен вкус.Отново поднесени в ресторант ADOR.
Клише е да се пие червено вино само през по-студените месеци. F2F включва две червени вина. Едното е от немския сорт дорнфелдер, който New Bloom Winery първи засяват в Тракийската низина и днес той се е превърнал в тяхна визитна картичка - дълбочина, характер и екстрактност. Другото червено вино F2F е бленд от каберне совиньон, сира и немския регент - отново сорт, който New Bloom налагат у нас. F2F от немския сорт дорнфелдер. завладява с тъмнорубинен цвят с нюанс на арония. На нос има интензивен букет от череша, черна стафида, сладки подправки, барикова зрялост с нотка дим. Съчетава се добре и с патица, пуйка, фазан, едър дивеч, свинско, агнешко, сухи деликатеси и твърди сирена. F2F дорнфелдер спечели златен медал на френския конкурс Vinalies Internationales.





