Галерии

Dolce vita на час разстояние (галерия)

Александър Джурджин 13 август 2018, 17:45
Пулия е регион на Италия като никой друг - със своите хилядолетни маслинови гори (по официални данни днес маслиновите дървета в Пулия наброяват над 50 милиона); искрящобелите си пясъчни плажове и третата най-дълга плажна ивица в Италия (единствено островите Сицилия и Сардиния имат повече); феноменалните пещери, достигащи дълбочина 60 метра, които крият над 20 хиляди стъпки от динозаври; искрящите бели градове на долината на Итрия с готическата си архитектура; най-голямата колония от розово фламинго в Европа; и не на последно място - изключителните червени вина и незабравимата кухня.

Вижте цялата статия тук.
Градовете като Остуни, Мартина Франка, Галиполи, Локоротондо и Чистернино са изцяло бели, обградени от вековни маслено-зелени маслинови гори, синьо небе и разходката във всеки един очарова със своята пленителна атмосфера.

Вижте цялата статия тук.
Вижте цялата статия тук. Вижте цялата статия тук. В Алберобело има повече от 1000 trulli - типичната за региона малка кръгла постройка с конусовиден покрив, построена единствено от варовикови камъни, която в миналото се е използвала за склад или като помещение за спане на работниците. Днес те са преустроени в къщи, хотели и ресторанти, а всеки покрив има изобразен свой символ - подписът на зидаря или символ против уроки.

Вижте цялата статия тук.
Вижте цялата статия тук. Маслиновите гори могат да се видят навсякъде из Пулия.

Вижте цялата статия тук.
Днес Пулия е известна из цяла Италия с някои от най-вкусните бадеми (toritto), в района на Андриа, моцарелата и буратата на Джойа дел Коле, хлябът на Алтамура, пастата orecchiette, портокалите и лимоните на Гаргано, мандарините от Таранто, гъбите от Мурджа, няколкото вида зехтин със защитено географско указание (40% от зехтинът в Италия се произвежда в Пулия), доматите (50% от доматите в Италия идват от региона на град Фоджа) и разбира се - виното.

Вижте цялата статия тук.
Вижте цялата статия тук. Вижте цялата статия тук. Вижте цялата статия тук. Плажът Pizzomunno във Виесте.

Вижте цялата статия тук.
Доменико Модуньо е роден в Поляно а маре (Pogliano a mare), градчето с един от любимите плажове на италианците, където и написва своята песен "Volare".

Вижте цялата статия тук.
Вижте цялата статия тук. Плътните, плодови ароматни сухи вина в Пулия добиват все по-голяма популярност в световните класации, начело с примитивото. Дошлият от Хърватия през XVIII век сорт tribidag е намерил свой комфортен втори дом в района около градовете Таранто и Мандурия, а през XIX век прави още едно пътуване по време на масовите преселвания на италианци към САЩ, които го засяват в Калифорния и там става "царят на сортовете" zinfandel.

Вижте цялата статия тук.
Семейната биодинамична изба Giancarlo Ceci.

Вижте цялата статия тук.
Вижте цялата статия тук. Ако имате малко повече време на разположение, трябва да посетите и Матера - град, който се намира на границата с регион Базиликата, населяван от времето на неолита в пещери, или sassi, издълбани във варовиковата скала.

Вижте цялата статия тук.
Забележителното е, че тези пещери, наравно с къщите, са били обитавани до 50-те години на ХХ век, след което Матера влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се превръща в невероятен архитектурен комплекс, който е една от визитките на италианския юг.

Вижте цялата статия тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK