Новини

Ресторант "Космос": 9 степени на неочакваното

Космос 01 юли 2025, 15:19
SoFerments

Ако България имаше кулинарни визитни картички, то "Космос" щеше да е сред най-важните от тях. Тук става дума за ресторант, не просто "интерпретиращ" българската кухня, а за лаборатория, храм, капсула и сцена едновременно, на която екипът има смелостта да търси, преосмисля и не се повтаря. Част от съзвездие от столични заведения, които споделят една и съща визия, сред които "Ракия Ракета Бар", "Уника", "Фабрика Дъга" и "Да Донътс", "Космос", надскача границите на традиционната балканска кухня, за да предложи не просто вечеря, а кулинарно преживяване и среща с щипка "космическа странност". Доказателство за това е фактът, че от началото на миналата година ресторантът и шеф Владислав Пенов са членове на престижната асоциация JRE - Jeunes Restaurateurs.

В основата на философията на ресторанта стои уважението към земята и произхода на продукта, използването на сезонни продукти по неочакван начин, с иновативния дух и стремеж към дълбока връзка между миналото и бъдещето. "Космос" работи със семейни ферми и съставки от Родопите, Стара планина, Дунавската равнина - билкари, пчелари, месари и производители, които споделят неговите ценностите с грижа и отговорност.

9 степени на вкус

Тук се вярва, че храната трябва да бъде не просто вкусна, а вдъхновяваща и че дори и за кратко, клиентите им могат да се откъснат от гравитацията на ежедневието и да преживеят нещо различно. Затова екипът създава авторско 9-степенно дегустационно меню, което да поведе на пътешествие към кулинарно изследване на родния вкус, пречупен през съвременен подход.

Всеки етап в него представлява различен аспект от българското наследство - от ритуала на посрещането на гостите с хляб, мед и сол, който символизира гостоприемството и благоденствието, до образите на кукерите, които носят богат символизъм за здраве, растеж и пречистване. Началото е фино, отваря сетивата с преживяване, следват по-дълбоки, земни вкусове, текстурни игри, кулминация и накрая нещо леко, но емоционално завършващо.

CosmosLab, или неочакваната ферментация

В сърцето на кухнята на "Космос" е идеята за честност - към земята, към продукта и към госта, а ферментацията е един от най-чистите изрази на това виждане. Тя е сред основните съставки във вътрешния лабораторен свят на "Космос" и става част от менюто по органичен начин.

SoFerments

Процесът позволява на екипа да използва продуктите в цялост, да удължи живота им, да извлече нови вкусови профили, които иначе биха останали скрити. Ферментиралите мисо пасти от българска леща, смилянски боб или остатъчния продукт на квасения хляб са само част от живите съставки, които се използват за придаване на нов пласт от вкус и усещане на ястията. Чрез тях "Космос" не само разказва истории с по-голяма дълбочина, но и вярва, че допринася за здравето на клиентите. Мисо пастите са естествено богати на пробиотици, които подпомагат чревната флора и улесняват усвояването на хранителни вещества. Това прави всяка хапка не само по-вкусна, но и по-добра за тялото - връзка между удоволствие и благополучие, която стои в основата на съвременната гастрономия, към която мястото се стреми.

И го достига - със скоростта на светлината, смелостта и страстта към неочаквани открития.

Коктейлите "Космос"

Те са съвсем отделна вселена - вдъхновени от български продукти и традиции, но създадени в диалог със световните класики и с помощта на абстрактни съставки от CosmosLab. Това позволява да се постигнат вкусови комбинации, които са едновременно познати и напълно нови.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK