
Истински сладко: защо удоволствието не трябва да е безвкусно

Ваня Иванова за митовете около захарта, подсладителите и сладкиша като честна сделка с тялото
"Сладкото не е враг. Враг е заблудата какво всъщност слагаме в устата си."
С тези думи Ваня Иванова - основател на Vanilla Kitchen и ко-водещ на събитието Re-Shape Bulgaria - влиза в темата си: "Подсладителите - митове и реалности". И го прави не с академична сухота, а с увереността на човек, който вече 13 години прави десерти със смисъл.
"Моите критерии са прости - малко захар, никакво бяло брашно, и колкото се може повече фибри. Ако десертът е само сладък, значи в него липсва вкус."
Според Ваня проблемът не е в захарта. Проблемът е в това, че не знаем каква, колко и кога. "Захарта е част от диетата на човека от хилядолетия. Въпросът е как я използваме - като баланс или като заместител на всичко останало?
"Без захар" не значи без риск
Потребителите все по-често търсят продукти "без захар". Но това според нея е етикет с двойно дъно.
Информираността, според Ваня, не расте пропорционално на етикетите. И вместо реална здравословна алтернатива, пазарът предлага нова маскировка на старите капани.
"Зад много от тези надписи стоят изкуствени подсладители, като глюкозно-фруктозен сироп - не просто подвеждащи, а директно вредни."
Какво прави един десерт отговорен?
"Ако след първата хапка усещаш само захар, това не е добър десерт", казва тя. Ваня вярва, че сладкото не трябва да бъде забранено, а нормализирано - в умерени количества и с разбиране към състава.
- Не на бялото брашно.
- Да на пълнозърнести култури и естествени фибри.
- Не на индустриални сиропи.
- Да на малки, чисти порции с дълъг вкус
Истината не е една, но лъжата е удобна
"Храната е половината от живота ни, но в последните години я заменихме с таблици, калории и диети от интернет. А удоволствието - то някъде се изгуби."
Ваня е категорична: качествената храна не е масова. Не се продава в лъскава опаковка и няма срок на годност до 2027-а.
"Истинската храна е неудобна. Бързо се разваля. Трудно се съхранява. Но затова е храна." |
Потребителят утре: по-осъзнат или още по-объркан?
"Информацията е навсякъде, но това не я прави знание", казва тя. И добавя: "Всеки сезон има своята диета - без глутен, без захар, с колаген, без мазнини, с протеин, без протеин... Хората се въртят в колелото на поредната мода, докато истината остава невидима."
В бъдеще, смята Ваня, ще има още по-голямо разделение между онези, които искат да се хранят бързо и евтино, и тези, които търсят осъзнатост. "Но изборът остава личен. И никой не бива да бъде осъждан за него."
Един мит, който тя иска да разбие?
"Че високо протеиновото хранене е задължително."
За здрав човек, който не е подложен на тежко физическо натоварване, няма нужда от протеин в кафето, протеинови барчета след салата и "бустери" във водата.

Какво иска да отнесем от Re-Shape?
"Осъзнатост и удоволствие. Да видим, че не сме сами, че има хора с реален опит и различни гледни точки. Да спрем да следваме сляпо и да започнем да тестваме какво работи за нас."
Ако искате да чуете още по темата или да зададете своите въпроси, заповядайте на събитието Re-Shape Bulgaria на 17 май в София. Програмата събира на едно място експерти, практици и вдъхновяващи личности, които говорят открито за храната, тялото и отношението ни към тях. Очакват ви лекции, дискусии, дегустации и много поводи за преосмисляне - и за споделяне.





