
Готвачите, които променят играта: JRE на "Ресторант на годината 2024"

Ако високата кухня има своя скрита формула, тя вероятно включва страст, уважение към продуктите и безкрайно любопитство. Точно тези три елемента обединяват готвачите от JRE - Jeunes Restaurateurs - международна асоциация, която събира едни от най-талантливите млади шеф-готвачи в Европа. В JRE традицията не е затворена в миналото, а е вдъхновение за бъдещето, а всяка чиния разказва история - за регион, за култура, за личен почерк.
Тази година JRE Bulgaria отново е партньор на "Ресторант на годината 2024 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino", като част от събитието ще бъдат трима готвачи от асоциацията - всеки със своята уникална интерпретация на вкуса. Те не просто представят кухнята на своите региони, а я преосмислят, експериментират и създават нови измерения на гастрономията.
Трима звездни готвачи, които ще преобърнат представите ви за висшата кухня
На 27 март 2025 г. в Hyatt Regency Sofia ще се проведе гала вечерята "Ресторант на годината 2024 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" - събитие, което обещава да събере на едно място някои от най-впечатляващите имена в гастрономията. Тази година специални гости са трима шеф-готвачи, които не просто готвят, а разказват истории чрез храната си. Всеки от тях носи духа на региона, от който идва, но същевременно търси нови начини да провокира сетивата. Всички те са част от JRE - Jeunes Restaurateurs, една от най-престижните кулинарни асоциации в Европа.Райън Блекбърн - шефът, който дава нов живот на вкусовете на Кумбрия
"Принципът на намиране на съставката и след това създаване на ястие въз основа на нея е пълна противоположност на обичайния подход. Това беше съвсем различен начин на работа и сега определя моя стил като готвач." - казва Райън Блекбърн, шеф-готвач и собственик на "The Old Stamp House" в Англия.
Райън идва от Кумбрия - място, известно с дивата си природа и качествените си продукти. Вместо да следва утъпканите пътеки на класическата британска кухня, той решава да я представи през нова призма - с локални съставки, но модерни техники. Неговият ресторант, малък по размер, но голям по дух, бързо печели звезда "Мишлен" и вниманието на критиците. Ако сте любители на вкусове, които носят характера на мястото си, но в нова, дръзка интерпретация, това е вашият човек.
Алесандро Тормолино - италианската класика, пречупена през модерната призма
"Готвенето се ражда от нашите спомени, любовта и страстта ни към традицията, но също така и от търсенето на иновация." - казва Алесандро Тормолино, шеф на ресторант "Sensi" в Амалфи, Италия.
Алесандро е онзи тип готвач, който ще ви накара да се влюбите в италианската кухня отново. Той използва типични продукти от региона Кампания, но не се страхува да ги поднася по неочакван начин. Работил е в някои от най-реномираните ресторанти със звезди "Мишлен", редом с кулинарни легенди като Джанфранко Висани и Джорджо Локатели. В "Sensi" Алесандро създава ястия, които приличат на елегантни картини - изглеждат прости, но крият в себе си дълбоки вкусови пластове.
Борха Мареро Васкез - човекът, който прави гастрономията устойчива
"Моята цел е да предам страстта, която изпитвам към корените си в Техеда. Стремя се да уважавам произхода, принципите на KM0, канарската култура и гастрономия." - споделя Борха Мареро Васкез, собственик на ресторант "Muxgo" в Лас Палмас де Гран Канария.
Борха не просто готви - той мисли за бъдещето. Вдъхновен от родните си Канарски острови, той изгражда своя кулинарен стил върху идеята за устойчивост. Неговият ресторант "Muxgo" функционира по модела KM0, където всеки продукт идва от местни производители и се използва максимално. Това не е просто концепция - това е философия за уважение към природата и гастрономията.





