Новини

Niko’las 0/360 отваря в Занзибар

Андреа Пунчева, снимки: Елена Димитрова 28 декември 2023, 13:29

Този текст е част от зимния брой на списание "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Често чуваме истории за българи, които след като са покорили един или друг кариерен връх в чужбина, се завръщат у дома, за да пренесат знанията си обратно в родината, и готвачите не са изключение от тази тенденция. Доста по-рядко се случва обратното, но гастрономическата 2023 г. завършва с именно един такъв вдъхновяващ пример. Niko'las 0/360 - действащият победител в престижните награди "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino", който през март бе отличен за втори път в най-важната категория, търси нови предизвикателства и преди броени дни отвори нова локация в Занзибар - Nikolas by the ocean.

Заведението се намира в хотела Seconda Stella на източния бряг на острова, който често е избиран и за романтични пътешествия, а в последните години набра популярност и сред пътуващите българи. Всъщност, така започва и настоящата история. "За нашето семейство най-важното е, че преди 8 години всъщност тук се запознахме със съпругата ми, затова и сега сме заедно тук с децата.", разказва шеф Цветомир Николов. Той вече от няколко месеца е в Африка, работейки активно по отварянето на локацията, която е отнела обаче доста повече време подготовка. Но отвъд личното отношение към Занзибар той вижда и голям бизнес смисъл от такова начинание, затова и се решил на смелата крачка. "В Занзибар има продукти, има работна ръка, има туризъм", накратко обобщава той, като припомня, че си остава и софийският ресторант, т.е. не става дума за един вид замяна, а за разрастване.

Шеф Николов в Занзибар

"Nikolas by the ocean е само началото:
планираме да отворим също в Кения, в континенталната част на Танзания и в ЮАР", съобщава Цецо и изненадата вероятно се чете по лицето ми, защото следват уточнения, че, разбира се, не всичко ще е наведнъж. Доколкото такива мащабни проекти изобщо подлежат на планиране, идеята на шеф Николов е да отделят 2 години, докато първото от трите нови начинания стъпи на крака и влезе в ритъм, а след това да започнат и със следващите локации из Африка.

И все пак, нека да поговорим за концепцията и за менюто, подсещам аз. И правилно отгатвам, че морската храна ще бъде силно застъпена - първо, мястото го насърчава и това си личи още от името на ресторанта, но освен това шеф Николов е познат със слабостта си към водните обитатели - по време на пандемията отвори магазин с името Fish Fish Fish, но и Niko'las имаше за кратко локация и в Черноморец, което носеше името Niko'las by the sea. " Искам да съчетая на едно място богатството на балканската кулинарна сцена, от която идвам и която познавам през последните 20 години, и изобилието от продукти, което откривам в Занзибар. Откакто съм тук, съм успял да се запозная с местни рибари и да изградя добри отношения с тях, те ни докарват най-пресния улов всеки ден. Същото важи и за фермерите - има ферми наоколо и от тях взимаме най-качествените меса. Ако говорим вече за конкретни ястия и стилове, които ще откриете, то нека наречем Niko'las by the ocean

фюжън с елементи на морска храна и сърф енд търф.

Мисля, че ще може лесно да се разпознае нашето влияние и ще има намигване откъде сме - кебап, вдъхновен от Балканите, но с тукашни подправки, например. Местни рибни чорби, сочен омар на грил, стекове хем гостите, които познават стила на софийското ни заведение, ще го видят тук, хем има много с какво да ги изненадаме заради местните продукти и подправки.", разказва Цветомир. Но българските туристи вероятно ще бъдат една малка част от всички предвид световния интерес към Занзибар като една от все още не твърде познатите, но приблизително достъпни и екзотични дестинации.

Хотелът, в който се помещава ресторантът, също е тяхна собственост, пояснява той и става ясно, че се търси максимално затваряне на кръга - гостите да има къде да отсядат, но и да преживеят кулинарно приключение с гледка към белите пясъци и лазурните води. Неслучайно Занзибар е любима дестинация за почивка и конкретно за меден месец - ще се предлагат и такива пакети, намигва Цецо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK