Ресторант на годината

33 Гастронавта: "Всяко ястие трябва да е "живо"

Даниел Ненчев 05 януари 2021, 09:46
"Не е нужно да го казвам, но най-важното е да готвиш с любов. Даниел Ненчев

Текстът е част от брой #163 на сп. Бакхус.

Вижте още
Поръчайте изданието тук


Първото ми впечатление от "33 Гастронавта" е от тяхното едамаме със сол. Съвършено семпло ястие, взето назаем от Източна Азия. Прилича на зелен фасул, но всъщност са соеви бобчета, в случая приготвени с пушени соли. Поднесено, ястието за миг създаде атмосфера на интимност и забава с приятелите ми на масата. Всички започнахме да си взимаме от пръчиците едамаме и да хапваме вкусните бобчета. И да се шегуваме с фразата на Пенчо Славейков за фасулковците. Тя звучи така: "Фасулковци, изкуството не е за фасулковци, ако всички го разбираха, художникът би трябвало да се отрече от него."

"Художникът" в кухнята на "33 Гастронавта" е Емил Алфандари. Запознаваме се за целите на настоящия разказ 4 години след първото ми посещение и "фасулската работа". Емо се оказва благ, топъл и ведър човек и някак естествено се вписва в приятната атмосфера на мястото. Бързо разбирам, че опростяването в кулинарията му не е случайно. Емил е повлиян от британския готвач и тв водещ Кийт Флойд, чието верую е "Чиста, проста, но вкусна храна". Разказва разпалено за него - "Флойд готви в едни големи казани, хвърля бекони и цели зелки в тях и казва: "Масло! Много масло!" И, да, така е, потвърждава шеф Алфандари. "С повече масло винаги става по-вкусно." Дори името на ресторанта си Емил измисля вдъхновен от Флойд, който се обръща към своите зрители и читатели със "Здравейте, мои гастронавти". Числото 33 идва от това, че на същото място през 1991 г. е създаден един от първите частни ресторанти в България - "33 стола". Днес столовете са повече. А гастронавтите би следвало да сме ние, любопитните пътешественици във вселената на вкусовете. За да я обогатят, Емил и съпругата му създават "33 Гастронавта" през 2014 г. Имат и ясна цел - "опитваме се от самото начало да създадем уютно място с вкусна храна".

Началото обаче има и своята кулинарна предистория. В продължение на 15 години Емил Алфандари развива професионалните си умения извън България. Завършва престижната школа за професионално готвене "Le Cordon Bleu", минава през всички длъжности в кухнята, работи като су-шеф, става и шеф на кухнята в хотел "Hilton" в Ейлат, Израел, работи и в САЩ. С натрупания безценен опит си идва обратно и започва да работи в едни от първите по-иновативни, големи ресторанти в България - "Spaghetti Kitchen" и "Opera". Докато не узрява идеята да създаде собствено място.

Прави го воден от мотото, че "Всяко ястие трябва да е живо, да достига до всички сетива и да им носи наслада". Интересувам се какво именно означава "живо". Шеф Алфандари дава пример: "Ако ще са моркови, няма да са просто моркови, а ще бъдат моркови с гъши дроб. Тоест нещо, което да държи ястието живо - казва. Нещо специфично, интересно, оригинално, възникнало в резултат на сполучлива хрумка на съчетаване на пасващи си продукти - казвам си.

"33 Гастронавта" се появява след световната финансова криза. Когато отварят врати през 2014, ресторантите в квартала ги няма, повечето по "Оборище" не съществуват. С времето се променя и интересът на хората, по думите му. В началото има подем на интереса към новото, различното, чуждото. И те решават да отговорят на тази нужда при отварянето на ресторанта. "Постепенно хората започват повече да пътуват - в Европа, в Гърция, навсякъде. След което се върна интересът към българската кухня. В началото нямаше рецепти на български, книги и предавания по телевизията. Нямаше я тази кулинарна революция, която в момента се случва." Емил и екипът му се опитват да бъдат в крак с всичко това:

"Да наблюдаваме ситуация и да бъдем гъвкави спрямо нея. Но никога не сме оставили нашата линия всичко това да бъде вкусно." Вслушват се и в реакциите на гостите, които например оставят неизядени нудлите от водорасли като гарнитура на пуешките кюфтета и, разбира се, ги заменят. Емил обяснява и спецификите на "33 Гастронавта" - "различното в нашата кухня е подходът да предлагаме известни ястия, които са направени по наш начин. Например източните рецепти. Шакшука - лесна рецепта за яйца в доматен сос, в чугунен тиган с домашен хляб и тапенада."

Кухнята на ресторанта е разнообразна, със средиземноморски и балкански ястия, акцент са бургерите, а в последните години кюфтета във всякакви видове - пуешки, телешки, дори салата с кюфтета. "Имаше бум на кюфтетата и след като хората толкова ги обичат, направихме и салата с кюфтета. Тази салата с телешки кюфтета има невероятен успех. Съдържа киноа, леща, белуга, козе сирене."

Освен опита и професионалното отношение към кулинарията Емил разкрива и други важни аспекти на успешната и популярна кухня: "Не е нужно да го казвам, но най-важното е да готвиш с любов. Да готвиш с правилните продукти - да са пресни, да са високо качество, да се спазват всички правила на готвенето. И да дадеш малко повече от себе си. Най-важното е да се знае начинът как от един продукт може да се извлече най-добрият вкус."

Емил Алфандари дава и прогноза за 2021: "завръщане към корена - домашна, българска кухня и от друга страна чистата, здравословна храна".

На фокус:
Какво трябва да знаете за мястото: Прости, но вкусни ястия, създадени с тънкостите на занаята.

Главен готвач: Емил Алфандари

Какво е вкусно място: "33 Гастронавта" е вкусно място, защото всички се стараем да бъде такова и даваме всичко от себе си, за да бъде вкусно място."

Отличава се с: Добре балансирано меню като съчетание на продукти, вкусове и хранителни съставки.

Задължителното ястие: Бъргър. Телешки.

В едно изречение представяне: "Ние сме малък ресторант и "вкусно място" за нас е прекрасно определение и достижение, с което се гордеем", казва Емил Алфандари.

Какво да знаем за напитките: Разполага с богата селекция вина от цял свят. Но партнира на български изби, които предлагат качествено и различно вино, целят да запазят българските винени сортове, но и да култивират местна винена култура.

Детайл: "33" е логото на ресторанта "33 Гастронавта" на улица "Асен Златаров" в София, а не номерът на адреса. Той е № 14.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK