Новини

Средиземноморската диета е обявена като най-добрата за 2019 г.

Бакхус 07 януари 2019, 14:50

За първи път средиземноморската диета спечели първото място в класацията на US News and World Report. Анализът на 41 диети също така отрежда първото място на средиземноморската в още няколко подкатегории: най-здравословна, с фокус върху храни с растителен произход, средство срещу диабета, и най-важното - най-лесна за спазване.

Признанието не учудва особено: продуктите и ястията на слънчевото средиземноморие винаги са били свързвани с по-здравите кости, по-здраво сърце и изобщо - с дълголетие. Също - и с по-малко килограми.

По същество диетата е свързана със семпло, предимно вегетарианско готвене, бобови растения и семена, и щедро количество зехтин. Рафинираната захар и брашна се срещат по-рядко, същото се отнася и до месото. В ястията има и яйца, млечни продукти и птици, но доста по-рядко от традиционната западна диета. За сметка на това рибите са опорен стълб при средиземноморските ястия.

"Това е нещо повече от диета - това е начин на живот, при който на масата се сяда с приятели или със семейството", казва за Си Ен Ен диетоложката Рахаф ал Бочи от Атланта.

И все пак, какво означава "най-добра диета"?

Жури от експерти в областта на медицината, хранителната психология и подобни правят проучване от различни източници - предимно медицински издания и доклади на държавни агенции. После диетите се оценяват в седем категории като до колко лесно може да се следват, хранителен потенциал, способност да предотвратяват диабет и сърдечни заболявания.

През миналата година първото място беше за т.нар. диета DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), чийто фокус е понижаване на високото кръвно. Тази година тя е на второ място, третото е за по-либерална и гъвкава версия на вегетарианска диета. Общото между тях е, че изискват минимум обработена храна, и се фокусират върху плодове, зеленчуци, бобени култури, пълнозърнести брашна, ядки и семена, обяснява д-р Шарън Бергкуист, която води програмата по лайфстайл медицина в университета Emory в Атланта. Според нея този начин на хранене засяга дълбоко цялостното ни здравословно състояние.

А диетологът Лиза Драйер казва отново за Си Ен Ен, че тези диети позволяват от време на време човек да си угажда - независимо дали е чаша вино или парче торта.

Най-ниско оценената диета е протеиновата на Пиер Дюкан, диетата Whole30 и кето-диетата, чиито хранителен режим изключват въглехидратите за сметка на полезните мазнини.

Според д-р Шарън Бергкуист те са твърде рестриктивни, трудни за следване и изключват цели хранителни групи.

В категорията диета за отслабване номер едно в класацията е Weight Watchers, в чиято точкова система плодовете и зеленчуците получават най-ниски до нулеви стойности. Като плюс е оценен фактът, че диетата предлага добра подкрепа чрез консултации и он-лайн групи.

Най-добро средство срещу диабет и сърдечни заболявания е отново средиземноморската диета. Продуктите й са мощни антиоксиданти, богати на витамини, минерали и фибри.

Класацията на US News and World Report има за цел да предостави надеждна, професионална и проверена информация за начина ни на хранене, особено във времена, в които сме заливани с всякакви теории и диети - най-често със съмнителна достоверност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK