Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Големите риби (графика)
И на световния пазар, и у нас, рибата се превръща във все по-предпочитан източник на белтъчини благодарение на хранително-вкусовите и здравословните си качества. С отварянето на нови пазари, влизането в сила на международни търговски споразумения и подобряването на веригата на доставки по света и у нас рибата и рибните продукти присъстват все по-често в менюто ни. Последните изчисления на Организацията по прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organization) към ООН сочат, че през изминалата година световната консумация на риба е достигнала за пръв път до рекордните 20 кг на човек на година.Цялата статия прочетете тук.
Топ 10 Морски вида с най-голям улов (данни за 2014) Според данни на Организацията по прехрана и земеделие през 2015 г. световният улов на риба и всякакви морски видове като миди, ракообразни и други възлиза на близо 93 милиона тона. В света съществуват над 1500 морски видове, които са обект на риболов, но от тях с икономическо значение са основно 25 вида, съставляващи около 40% от световния улов.
Цялата статия прочетете тук.
Внос в България през 2016 г.Черноморската риба далеч не е достатъчна за задоволяване на потребностите на местния пазар и над 75% от продуктите, които консумираме, са внос. Общият обем на рибата и всички други рибни продукти, които се внасят в България, възлиза на около 34 000 тона годишно, като една трета от това количество се пада на скумрията.
Цялата статия прочетете тук.
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.