Български изби са сред отличените на тазгодишните награди на Decanter
		
		DWWA отличи 14 български изби с общо 40 медала
		
	
	
Защо скъпото вино е по-вкусно?
	
		Ново изследване, публикувано в сп. Scientific Reports, обяснява защо и как става това, съобщава Decanter.
Ето какво направил екипът от бизнес училището INSEAD и Университета в Бон: експериментът е проведен сред 30 души - по равно мъже и жени. Задачата им била да опитват вина, докато реакциите им се проследяват на скенер. Преди всяка доза им е съобщавано колко струва бутилката от нея - между 3 и 18 евро. Всъщност дегустационните дози били еднакви и били от бутилки, струващи 12 евро.
Изводът: за едно и също вино участниците давали различни оценки в зависимост от информацията за цената му. По-скъпите получавали по-висока оценка от евтините. По същия механизъм се обяснява и фактът, че чашата вино, която ни сипват на бара е по-вкусна от тази, която си сипваме от бутилката, отворена вкъщи - само защото за първата плащаме повече.
Резултатите от скенера показали и кои области в мозъка се активират при съобщаване на цена. Такава е например префронталният кортекс, известен с приемането на нова информация от външната среда с дългосрочна памет. С други думи тук цените се преработват в очакване.
Друга област е свързана мотивацията и възнаграждението. Точно там става това "изиграване" на мозъка, който образува по-високи очаквания и чувство за добра отплата и възнаграждение.
Екипът ще прави още проучвания, за да се разбере дали е възможно този механизъм да бъде променен така, че мозъкът да не се поддава на тези влияния и манипулации.
	
	
		
			Български изби са сред отличените на тазгодишните награди на Decanter
		
		DWWA отличи 14 български изби с общо 40 медала
		
	
	
		
	
		
			Острието на промяната
		
		Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
		
	
	
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
		
	
		
			От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
		
		Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.