Новини

Защо скъпото вино е по-вкусно?

Бакхус 18 август 2017, 11:28

През 2015 г. беше доказано това, което повечето сериозни винолюбители подозираха: едно вино ще ви е по-вкусно, ако знаете, че е скъпо.

Ново изследване, публикувано в сп. Scientific Reports, обяснява защо и как става това, съобщава Decanter.

Ето какво направил екипът от бизнес училището INSEAD и Университета в Бон: експериментът е проведен сред 30 души - по равно мъже и жени. Задачата им била да опитват вина, докато реакциите им се проследяват на скенер. Преди всяка доза им е съобщавано колко струва бутилката от нея - между 3 и 18 евро. Всъщност дегустационните дози били еднакви и били от бутилки, струващи 12 евро.

Изводът: за едно и също вино участниците давали различни оценки в зависимост от информацията за цената му. По-скъпите получавали по-висока оценка от евтините. По същия механизъм се обяснява и фактът, че чашата вино, която ни сипват на бара е по-вкусна от тази, която си сипваме от бутилката, отворена вкъщи - само защото за първата плащаме повече.

Резултатите от скенера показали и кои области в мозъка се активират при съобщаване на цена. Такава е например префронталният кортекс, известен с приемането на нова информация от външната среда с дългосрочна памет. С други думи тук цените се преработват в очакване.

Друга област е свързана мотивацията и възнаграждението. Точно там става това "изиграване" на мозъка, който образува по-високи очаквания и чувство за добра отплата и възнаграждение.

Екипът ще прави още проучвания, за да се разбере дали е възможно този механизъм да бъде променен така, че мозъкът да не се поддава на тези влияния и манипулации.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK