Новини

От Бомбай с любов

Ивайло Харалампиев, Лондон 02 август 2017, 11:25

В 10 часа сутринта в неделя в заведението Dishoom на 12 Upper St. Martin's Lane съвсем близо до операта "Ковънт гардън" в Лондон е пълно с местни хора и туристи, като някои дори трябва да почакат. В зависимост от времето се заемат първо местата вътре или навън. Ако започне да вали, персоналът предлага чадъри. Ако опашката е прекалено голяма, търпеливите чакащи получават чаша чай или лимонада. Любопитното е, че съвсем близко намиращи се заведения са почти напълно празни. Това не учудва запознатите с разрастващия се успех на отворилия през 2009 г. Dishoom, който днес вече е верига с четири заведения в Лондон и едно в шотландската столица Единбург.

Атмосферата е вдъхновена от кафенетата на иранските имигранти в Бомбай от началото на ХХ век. Те целодневно предлагат храна и напитки на сравнително ниски цени и привличат максимално разнообразна клиентела от всички социални прослойки. През 60-те години на ХХ век броят на този тип заведения надхвърля четиристотин, а днес са останали около тридесет. Dishoom са се вдъхновили от атмосферата в тях – дървени маси, бавно въртящи се вентилатори на тавана, огледала, стари фотографии и изрезки от списания и вестници по стените. Философията за храна е осъвременена индийска и персийска кухня в предимно малки порции, които са подходящи за споделяне.


Сред най-популярните ястия особено за закуска е традиционният ръчно замесен и прясно изпечен на място азиатски хляб наан.

Подобните на мекици питки се предлагат най-често с пълнеж по избор – бекон, кренвирш, яйце, кашкавал, подправки. Поднася се с купичка сос.

Зад веригата стоят двама братовчеди, Шамил и Кави Такрар. Преди да отворят първото си собствено заведение, те нямат опит в ресторантьорството. Шамил e ръководил семейния бизнес Tilda (най-голямата компания за ориз във Великобритания). Кави е работил в Световната банка. Сега двамата пътуват често до Мумбай, за да търсят вдъхновение за всеки нов ресторант. Те посещават не само заведения, но също библиотеки, архиви, разглеждат документи и фотографии. После "преработват" автентичните идеи и ги превръщат в реалност. Случвало се е в последния момент винтовете на вратите да бъдат заменени, защото се оказва че са прекалено "модерни" в сравнение с използваните преди петдесет години в Индия.

Dishoom работи по цял ден. Резервации също се приемат за групи за закуска и обяд.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK