Колко политика може да поеме едно ризото
Какво ще направи Доналд Тръмп за храната
Дами и господа, миналата седмица Съдинените щати си избраха нов президент. И въпреки, че ние от Food Republic си обещахме да стоим максимално настрана от политиката, се изкушихме да поразсъждаваме кои ще са големите печелещи и кои - губещи в света на храната.
Така започва статията си за Food Republic - Джордж Ембирикос.
Да видим първо каква е ситуацията в Белия дом от кулинарна гледна точка в момента, продължава той. Барак Обама стана известен с балансираната си диета и редовни упражнения по време на мандата си, докато първата дама Мишел Обама оглави кампания за здравословен начин на живот при децата. Първата двойка имаше навик да посещава най-горещите кулинарни точки, а нюйоркската институция Blue Hill - обявиха за свой любим ресторант.
Двамата играеха ключова роля при решаването на проблеми, свързани с храненето, които си висят от половин век. Блогът Obama Foodorama е посветен изцяло на идеите и действията на президента, свързани с разхищението на храната, семейните ферми и градското земеделие.
Какво, обаче, да очакваме от президенството на Тръмп? Доста незряло ще е да гадаем каква политика би водил в това отношение само седмица след избирането му. Но нека хвърлим поглед върху някои издаващи детайли от кампанията му.
Със сигурност има огромна разлика в хранителните предпочитания между сегашния и бъдещ президент. По време на кампанията си Тръмп не направи никакви опити да скрие безочливата си любов към бързото хранене. Той отпразнува номинацията си с любимия си McDonald’s (нарича го "страхотен" и дори се появява в негова реклама през 2002 г.), редовно хапваше Burger King и Wendy’s, бъркаше в кофата KFC докато чете Wall Street Journal в самолета си след спирка на кампанията в Пенсилвания, и обядва със Сара Пейлин в Famous Famiglia Pizza на Таймс скуеър. А Майк Пенс почерпи семейството му в Chili’s в Ню Йорк.
Смело може да предположим, че бъдещето първо семейство няма да се занимава да открива скрити кулинарни съкровища. И, жалко, защото има нещо утвърждаващо както за хората, така и за ресторантите, да виждат как най-могъщият човек в държавата намира време в деня си за вкусно ястие - изведнъж позицията "главнокомандващ" придобива много по-човешко звучене.
"Поне знаеш какво ще получиш", каза Тръмп веднъж на Джими Фалън в опит да оправдае навика си да яде бърза храна, и беше сниман да яде едновременно KFC и Famiglia с нож и вилица, докато се подиграваше на маниерите на маса на бившите кандидат-президенти.
В същото време се появиха достатъчно готвачи, при това големи имена в бранша, които публично омаловажиха бъдещия президент. Тръмп враждува с Хосе Андрес и Джефри Закарян, след като и двамата, по някои информации, са се отказали от споразумение да отворят ресторанти в новия му хотел във Вашингтон. Същото се говори и за Том Количио, Брайън Волтаджо, Стивън Стар и Ричард Сандовал. Списъкът с готвачи , които открито изразиха желание да напуснат страната или пълния си шок от резултата от изборите включва имената на Дейвид Чанг, Алекс Ступак, Анди Рикър и Андрю Кармелини. Шефът на Noma - Рене Реджепи пусна туит от Копенхаген, че се е събудил в срядата след изборите с поща, пълна с апликации за работа от американци.
Какво ще означава всичко това за бъдещето на храненето в Щатите? Телесната маса на нашия бъдещ президент се движи между наднорменото тегло и затлъстяването. Упорства и си настоява на бързото хранене във време, когато хората вече започнаха да ценят и да ходят в местата, които предлагат по-високо качество на продуктите и храната си.
И накрая, изводът на Джордж Ембирикос е: "Не искаме да правим толкова смели предсказания, но все пак, да не се учудите, ако в близко бъдеще видите претъпкани drive-throughs или се наложи дълго да висите на опашка в кварталния ви Chili’s".
Колко политика може да поеме едно ризото
Какво направи президентът Обама за храната
Острието на промяната
Как шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос" спечели отличие от The Best Chef Awards 2025
Независимият дух на малца
Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
Протеиновите храни – мит и истина
7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
От Рим до Хонконг: Bar Leone оглави класацията The World’s 50 Best Bars 2025
Първият азиатски бар, който печели титлата "Най-добър бар в света", е ода на римската простота – и я поднася със стил в Хонконг.