 Златната рецепта
		
		Битката на Болоня да опази автентичото ragù alla Bolognese
	
	
		
			Златната рецепта
		
		Битката на Болоня да опази автентичото ragù alla Bolognese
		
	
	
Foodball
 Атанас Вутов
Атанас Вутов
	
		Колко калории са нужни на един футболист, за да вкарва гол след гол? Атанас Вутов, готвач на Байерн Мюнхен, знае отговора. Но го пази в тайна. Все пак издава какво е менюто на един от най-големите футболни отбори в Европа - паста, пиле, плодове. И липов чай за успокоение на глада. Експертите го наричат "невидима тренировка". Не става дума нито за упражненията на терена. Нито за натоварването във фитнес залата. А за храненето и менюто.
"Всички футболисти са на специални диети, ядат през различен период от деня, различно количество, но това количество е наистина много голямо. Менюто е петстепенно, започва с нудълс, това са спагети, направени по възможност с най-диетичните съставки. Не се използва нищо мазно. Предимно с пиле, зехтин и мащерка, след това се минава на салата, каквато те си изберат, според диетата, след това минават на някакъв вид месо – или телешко, или пилешко и завършват с някакъв много лек десерт", разкрива Вутов и допълва, че всичко е съобразено с холестерола.
Питам има ли хранителна награда след футболна победа. "След трениорвка винаги се яде. Задължително пируваме в кухнята и тогава диетите не се спазват. А момчетата доста често бият", разказва с усмивка Вутов. В такива моменти са допустими дори къри вурст и пържени картофки. Смее се с глас, когато разказва за набезите в кухнята. "Често се случва някой да мине и да си вземе нещо, а след това а изчезне много бързо". Когато Вутов е заедно със своя шеф Шубек – един от най-известните готвачи в Германия, футболистите идват и питат как да овкусят дадено ястие или да впечатлят приятелката си с някоя рецепта.
Как обаче Вутов се запалва по кулинарията и се озовава в кухнята на Байерн Мюнхен? "Още от малък ме влечеше. Майка ми винаги готвеше сама вкъщи и аз исках да се науча, за да й помагам. Вярно, мързеше ме от време на време, но когато родителите ми ги нямаше, винаги се стараех да спретна нещо, дори с риск да не се получи добре. Що се отнася до Байерн Мюнхен – имах и късмет.
Покрай сушито ми се наложи да пътувам известно време зад граница и се озовах в Германия, където търсех работа. Господин Шубек ме извика на интервю. Поговорихме си. Той попита искаш ли да се научиш на баварска кухня.... Никога не е късно да научиш нещо ново".
А докато се учи на нови неща, човек допуска и грешки. "Най-големият гаф, който направих, беше в една от големите вериги в България. Работех като млад суши готвач. Правех японски омлет и взех, че без да да искам забравих котлона включен и запалих тигана. Тогава колегата ми Киро с прякор Слона потуши положението".
Напрежението Наско на свой ред потушава с музика. Това е задължителната му подправка. "Имам си определен стил-тип музика, който си харесвам и по някакъв начин искам да го споделя с други хора. Да намерим друга тема за диалог, затова преди време правех влогове. Това е моето хоби. Разтоварващо е, споделяш нещо, което искаш и други хора да го видят. За момента музикалния влог е спрян, тъй като имаме страшно много работа тази година. Освен че готвим за Байерн Мюнхен, правим кетъринг за г-н Глог в Австрия, той органтизира конни състезания и там напливът е между 5 и 10 000 човека за четири дни. Организацията е страшно голяма и нямам никакво време за това. Сутрин излизам в 9, вечер се прибирам в 24 ч. Има много малък диапазон за почивка, но в първия възможен момент пак бих се върнал към хобито си", мечтае си Вутов.
В личната кухня на Атанас Вутов винаги присъства ножът, подарък от друг готвач. Както и голямо количество ситно нарязани зеленчуци, задушено телешко, рибни специалитети и смайващи десерти. А когато не готви, Наско също рита.
Любимия му български футболен отбор е ЦСКА София. С радост би готвил и за него. Кой знае.
 Златната рецепта
		
		Битката на Болоня да опази автентичото ragù alla Bolognese
	
	
		
			Златната рецепта
		
		Битката на Болоня да опази автентичото ragù alla Bolognese
		
	
	
 Детска гадост
		
		8 травмиращи спомена от менюто в детската градина
	
	
		
			Детска гадост
		
		8 травмиращи спомена от менюто в детската градина
		
	
	
 Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
		
			Независимият дух на малца
		
		Само уиски, само независими дестилерии, редки бутилки и майсторство без компромис – Whisky Show Sofia 2025 превърна занаятчийството в мярка за стойност.
		
	
	
 Протеиновите храни – мит и истина
		
	
		
			Протеиновите храни – мит и истина
		
		
		
	
	
 Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
	
		
			Денят на мавруда – празник на българските сортове и на идентичността във виното
		
		
		
	
	
 7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
	
		
			7 есенни кулинарни празника в Европа, заради които си струва да пътувате
		
		
		
	
	
 От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
	
		
			От Дуранкулак до Варна. По дирите на вкусната храна
		
		
		
	
	
 Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
		
			Сексът & ГЛАДът
		
		Сексът може и да продава, но вкусът остава.
		
	
	
 
	 
	