Новини

Sister act

Ивайло Харалампиев, Мадрид 09 февруари 2016, 18:20

Когато посетителите на Madrid Fusion видяха две усмихнати монахини из конгресния дворец, първата им мисъл беше, че става въпрос за маркетингова акция, вдъхновена от известната комедия "Sister Act" с Упи Голдбърг /1992 г./. В действителност Мириям и Амада са истински монахини от манастира "Санта Клара" в Белорадо /близо до испанския град Бургос/.

Подобно на повечето манастири, и там произвеждат много търсени на пазара сладкиши по вековни рецепти и в ограничени количества. За разлика от тях, те правят "новаторски" сладки изделия, като наблягат на висококачествения френски шоколад Valrhona, от който купуват по няколко тона на година. Двете монахини участваха в сладкарския уъркшоп. В събитието се включиха някои от най-известните испански сладкари и готвачи - Пако Торебланка, Алберт Адриа /брат на Феран Адриа/, Джорди Рока /брат на Джоан Рока/. На срещата дойде и Мануела Кармена, кмет на Мадрид. Тя каза, че много се радва да види жени в предимно мъжка компания и застана за снимка до монахините. Готварските престилки монахините вързаха върху манастирските си униформи.  След края те казаха, че са очаровани от новите неща, които са научили от майсторите.

Мириам/ 33год./ става монахиня на 18, а Амада /42год./, на 26. Първите им ръчно изработени шоколадови изделия отпреди петнайстина години са по-простички. Скоро привлекли вниманието на някои от най-добрите испански сладкари, които им съдействали с курс на обучение, технологии и материали. Сега вече имат малък модерен цех, с който са увеличили производството, а поръчки получават и от страни като Япония и Италия. Най-търсени са шоколадовите им трюфели /40 евро за килограм/ и къпаните в шоколад лимонени и портокалови пръчици /42 евро за кг /. Те предлагат различни опаковки и разфасовки, които са достойни за сравнение с най-известните френски, белгийски и швейцарски производители. Манастирът е издал и книга с рецепти на приготвяните там десерти и сладкиши. Друга от монахините се занимава с мениджмънта и счетоводството, а всички приходи отиват за издръжката и дейността на манастира.  Той е основан през XIII век и принадлежи на францисканския Орден на Кларисите.

На 17 март мюзикълът Sister Act действително пристига в Мадрид за три месеца, преди да продължи представленията си в Барселона.

tienda.artesaniamonacal.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK