Новини

До 2050 и обратно

Ивайло Харалампиев, Мадрид 17 юли 2015, 13:57

След като миналата година Sublimotion в Hard Rock Hotel на остров Ибиса беше обявен за "най-скъпия ресторант в света" с меню от 1650 евро на човек, сега за втория си сезон до края на септември заведението прибавя към и без това впечатляващата си визитна картичка характеристиката "най-авангарден". Цената остава същата, а резервациите се правят чрез интернет. Най-голямата новост тази година са очилата за виртуална реалност wearable Samsung Gear VR, една от последните технологични разработки на компанията. "Какво ще представлява една вечеря с приятели през 2050 г.? Може би Sublimotion е пример за изживяването около масата след няколко десетилетия. Благодарение на очилата тази атмосфера, засищаща всички сетива вече е реалност", казва главният готвач Пако Ронсеро в Мадрид по време на откриването на втория сезон на ресторанта.

Другата новост е присъствието на актрисата Мапи Галан като церемониал майстор. Два са основните спонсори на гастро спектакъла. Гостите ще бъдат превозвани с модела Range Rover Sport на Land Rover, а френското шампанско Laurent Perrier ще се лее щедро по време на вечерята.

Запазен е форматът на пространството от миналата година. В "технологичната капсула" от 350 квадратни метра главната зала е "бяло платно" от 70 кв.м и седем метра височина снабдена с прецизно аудиовизуално оборудване. Екип от 25 души се грижи за дванадесет гости около една голяма маса. Продължаващото три часа кулинарно-сетивно изживянане превръща гостите едновременно  в дегустатори и експериментатори. Вкусът, музиката, визията, ароматите целят да провокират носталгия, радост, удоволствие и дори страх. Случващото се е с прецизно отработена хореография, в която домакините не импровизират почти нищо.

"Искаме нашите гости да визуализират и усещат в реално време. Предлагаме им истинска синхронизация на всички сетива", казват от Sublimotion. Крайната цел насладата от храната да бъде подсилена от цялостното шоу.

Авангардният микс от гастрономия, изкуство и технология носи на екипа наградата за най-добра иновация F&B  на Worldwide Hospitality Awards 2014.  Идеята за Sublimotion започва да придобива форма още през 2012г. в лабораторията на готвача Пако Ронсеро и  агенцията за специални събития Vega Factory.

"Получихме няколко предложения за отварянето на филиал на ресторанта в други точки в света, но за момента нито едно от тях не е достатъчно убедително. А и не бързаме с масовизирането на проекта", казва притежателят на две звезди "Мишлен" Пако Ронсеро за bacchus.bg.

Пако Ронсеро завършва Escuela de Hostelería y Turismo de Madrid. В момента е главен готвач и директор на ресторанта NH Collection Casino в Мадрид. Той стои и зад гастро баровете Estado Puro в Мадрид, Ибиса и Шанхай. Създател е на софтуерната програма Gestor de Cocina /Мениджмънт на кухнята/, както и на школата за свързани с кухнята и емоциите изследвания PacoRonceroTaller. Носител е на наградата Chef L'Avenir 2005, връчвана от Международната Академия по гастрономия и на Националната награда за гастрономия на Испания през 2006 г.

sublimotionibiza.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK